Ποιος μπορεί να έρθει την Πέμπτη στο Πεδίο του Άρεως;

by - Ιουλίου 27, 2015



Νέο κάλεσμα για βοήθεια προς τους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει προσωρινά στο Πεδίο του Άρεως.









Περισσότερες από σαράντα οικογένειες προσφύγων, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία μένουν προσωρινά σε σκηνές στο Πεδίον του Άρεως, σύμφωνα με το Φόρουμ Προσφύγων. Ο αριθμός των ανθρώπων δεν μπορεί να καταγραφεί με ακρίβεια καθότι σε καθημερινή βάση άλλοι έρχονται κι άλλοι φεύγουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Ρουίζ Καζίμ, μιλά για περίπου 60 οικογένειες ενώ άλλοι κάνουν λόγο για 250 άτομα.

Πρωτοβουλίες ομάδων πολιτών, και όχι μόνο, έχουν μεταβεί στο χώρο για να συνδράμουν όσο και όπως μπορούν.

Εντοπίστηκαν παιδιά με συμπτώματα πυρετού, διάρροιας, αλλά και οδοντιατρικά προβλήματα από τους εθελοντές του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.


Στον χώρο βρέθηκε κινητή μονάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού» με γιατρούς της ΜΚΟ και του Αττικού Νοσοκομείου, προκειμένου να εξετάσουν τα παιδιά των προσφύγων. Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, πως επτά παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Αττικό Νοσοκομείο, καθώς παρουσίαζαν σοβαρά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, όπως και τρεις γυναίκες για προληπτικές εξετάσεις. Τα παιδιά και οι έγκυες νοσηλεύονται ακόμα.

Στο Πεδίο του Άρεως μετέβη και κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) με σκοπό τη διενέργεια υγειονομικού ελέγχου σε πρόσφυγες. Αναφέρθηκε πως δεν διαπιστώθηκαν οξέα ή σοβαρά προβλήματα υγείας, παρά μόνο κεφαλαλγίες, ήπια παθολογικά ευρήματα και δερματολογικά συμπτώματα, κυρίως σε παιδιά και γυναίκες.





«Από την πρώτη συνέλευση της αυτο-οργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, προέκυψαν ομάδες εργασίας για την κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των προσφύγων, όσο και για τη διαρκή ενημέρωση για τις δράσεις αλληλεγγύης», σημειώνουν από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, ενώ το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 οι εθελοντές της «Θετικής Φωνής», του «Προμηθέα» και των «Checkpoint» ΄έδωσαν και κείνοι το παρόν με σκοπό να καθαριστεί ο χώρος.



Το επόμενο ραντεβού-κάλεσμα για την Πέμπτη 30 Ιουλίου, δίνει και η Ελένη, ή Έλενα Καραγιάννη, ή το Κορίτσι από το Φεστιβάλ Αγάπης (έτσι όπως εμείς ως PressWorkers τη γνωρίσαμε)
Διαβάστε τι γράφει η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο φβ:

«Μόλις επέστρεψα από το Πεδίον του Άρεως και συγκεκριμένα από το σημείο όπου έχουν κατασκηνώσει οι πρόσφυγες. (Φωτογραφία από αυτά που είδα δεν θα βάλω. Να πάτε να δείτε με τα μάτια σας όσοι έχετε απορίες). 

Εκεί βοήθησα τα άξια παιδιά και street workers της Θετική Φωνή (Positive Voice) να καθαρίσουν το έτσι κι αλλιώς επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής. Εκτός από τη δουλειά που κάναμε, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους και να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους. Μου έκανε εντύπωση πόσα πολλά παιδιά ήταν εκεί. Όλων των ηλικιών. Και πολλοί έφηβοι. Λογικό. Σε συνθήκες πολέμου και καταστροφής, αυτοί που έχουν τα παιδιά θα τρέξουν για να τα σώσουν. 

Τα παιδιά ήταν χαρούμενα και υποθέτω πως θα είναι κάπως διασκεδαστικό να κάνεις "καμπινγκ" μέσα στο πάρκο μιας ξένης χώρας. 'Παίξαμε κι εμείς για λίγο μαζί τους. Αγκάλιασα έναν ξυπόλητο μπόμπιρα και αυτός τρόμαξε. Αλλά μετά πήρε θάρρος και όλο τριγύρω μου βρισκόταν. (Τα παιδιά είναι πάντα ίδια) 

Ωστόσο μπόρεσα να αισθανθώ την αγωνία αυτών των γονιών. Στα 50 μέτρα είναι το "στέκι" των 100δων τοξικομανών. Η σίσα τους βγάζει τρέλα και επιθετικότητα, είπε ένας φίλος street worker. Λίγο πιο κάτω είναι το σημείο Cruising για gay αντρες (ψάξτε στο google τι σημαίνει). Αυτοί οι γονείς γλίτωσαν τα παιδιά τους μόνο από τον έναν πόλεμο. Έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλούς ακόμα μέχρι να βρουν λίγη γη που θα τους αγαπήσει. Παρόλα αυτά η ντροπαλή ευγνωμοσύνη τους μας γέμισε με πολλά "Ευκαριστώ". 

Επίσης απόψε, εκεί, είδα και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Και ιερείς. Και ρεπόρτερς από το εξωτερικό. Και πολίτες γιατρούς. Έλληνες και μετανάστες. Και νέους. Και ηλικιωμένους. Πηγαινοέρχονταν όλοι αυτοί μέσα στο μελίσσι των παιδιών και έκαναν δουλειές. Μαντέψτε ποιοι έλειπαν. Ο Δήμος Αθηναίων δεν ξέρω τι προσφέρει, πάντως τα σκουπίδια δείχνουν πως έχουν να μαζευτούν για μήνες. 

Και όλα αυτά δεν σας τα λέω για να λυπηθούμε. Αλλά για να κάνουμε Κάτι. 
Σαν Ελένη, σαν Ελληνίδα και κάτοικος αυτής της όμορφης χώρας θέλω να προσκαλέσω τους φίλους μου να κάνουμε ΚΑΤΙ. Θέλω να προσκαλέσω τους συναδέρφους μου, τις μαμάδες και τους μπαμπάδες των μαθητών μου, τους φίλους καλλιτέχνες, τους φίλους που διασκεδάζουμε στις ταβέρνες, που πηγαίνουμε μαζί στο Θέατρο, τους φίλους που αγαπώ και με αγαπάνε από το Facebook ή αλλού, για να κάνουμε ΚΑΤΙ. Δεν ξέρω τι κάνουν οι οργανώσεις. Δεν ξέρω τι κάνει ο Δήμος και η κυβέρνηση. Έχει νόημα ΕΜΕΙΣ οι απλοί πολίτες, να αφήσουμε λίγο τον μικρόκοσμό μας και να κάνουμε ΚΑΤΙ. 

Έτσι λοιπόν, εγώ η Ελένη θα είμαι την Πέμπτη στις 6μμ, στην είσοδο στο Πεδίον του Άρεως από τη πλευρά της Αλεξάνδρας (στο άγαλμα του Βασιλιά). Θα είμαι εκεί ακόμα και αν δεν έρθει κανένας. Για να τους προσφέρω ότι μπορώ και αυτό ως αφορμή για να πάω να τους ξαναμιλήσω και να παίξω με τα παιδιά τους. Ρώτησα τι χρειάζονται και μου είπαν: Είδη υγιεινής για παιδιά και γυναίκες είναι αυτά που τους λείπουν κυρίως ( πάμπερς, σερβιέτες, σαμπουάν, σαπούνια κ.α.) και κάποια απλά φάρμακα όπως αντικουνουπικά, αντιεμετικά, για τις διάρροιες, αντιπυρετικά κ.α. Και κάποια εσώρουχα αλλά και παπούτσια γυναικεία και παιδικά θα ήταν χρήσιμα. Και κάποια παιχνίδια ίσως.

Ποιος μπορεί να έρθει μαζί μου την Πέμπτη;;; 

ΥΓ. Με συγχωρείτε που θα ταγκάρω το όνομά σας. Θέλω να το δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλοι. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση επικοινωνήστε με μήνυμα εδώ, ή στο ele.karagianni@yahoo.gr Όποιος πιστεύει πως χρειάζεται απαραίτητα το τηλέφωνό μου, θα του το στείλω με προσωπικό μήνυμα. Θα σας δω την Πέμπτη. Φιλιά!!!!!!!!!!» 

 Σ.σ.. Οι φωτό που συνοδεύουν το άρθρο δεν δόθηκαν από την Ελένη.


You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας