ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ 1967-1974

by - Απριλίου 21, 2017

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη

Η διάρκειά του είναι 37 λεπτά. 

«Σε αυτό το φιλμ υπάρχει ό,τι καταφέραμε εμείς που μείναμε στον τόπο» έχει δηλώσει ο Παντελής Βούλγαρης ο οποίος την ώρα του πραξικοπήματος του 1967 ήταν στα γυρίσματα της ταινίας Κιέριον. Ήταν μια ταινία όμως που άρχισε να φθίνει,γιατί άλλους τους συνελάμβαναν και άλλοι φεύγανε», ανέφερε ο σκηνοθέτης. Το ντοκιμαντέρ έγινε με μία κάμερα Super 8. Στο Μπογιάτι και αλλού. Ότι μπορούσαν να καταγράψουν. Η συνέχεια έγινε με μία μηχανή 16 mm που έστειλε ο Κώστας Γαβράς και ο Κρις Μάρκερ από το Παρίσι. 

«Στη Δικτατορία, από ένστικτο, φανταζόμασταν ότι κάτι θα συμβεί στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα μαζεύονταν 500.000 άνθρωποι. Ήταν ένας τρόπος για να φανεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν αντιδρά», δήλωσε ο Παντελής Βούλγαρης. «Ήταν μια εποχή συντροφικότητας, το ξεκίνημα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, μια εποχή που τη θυμάμαι σε ένα κλίμα φοβίας και ανασφάλειας,αλλά ταυτόχρονα και βαθιάς ανθρωπιάς. Άρα, είναι ένα χρήσιμο υλικό. Για να ξαναθυμηθούμε εμείς και για να μάθουν οι νέοι».


You May Also Like

1 comments

  1. όλα γερνάνε, και οι ταινίες. Εκείνο το ''Γυάρος, το νησί του Διαβόλου'' είναι φορτωμένο πολύ.Η δικτατορία ήταν ήδη φορτωμένη με αντιθέσεις ισχυρές κατάσταση, και η καλλιτεχνική υπερβολή γελοιοποιεί την τραγικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το μήνυμα σας