Θεοδόσιος: Να τους αγαπάς και να τους ανέχεσαι τους ανθρώπους...

by - Δεκεμβρίου 28, 2016


Ανάμεσα σε παλαιοπωλεία, σε πολύχρωμα μαγαζιά, σε πλούτη και φτώχεια, στη γειτονιά του Χριστοκοπίδη του Ψυρρή υπάρχει μια εκκλησία - η πιο παλιά της Αττικής - που υπήρξε πολλά στο παρελθόν...








Αρχαίος Ναός της Θεάς Αθηνάς, κρυφό σχολείο στην Τουρκοκρατία, ο πρώτος Άρειος Πάγος, απάγκιο του Παπαδιαμάντη. 

Ένας βυζαντινός ναός με κατακόμβες που οδηγούν σε αρχαίο ναό και ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει αποκτήσει ζωή και έχει δώσει μία νέα πνοή στη γειτονιά των έντονων αντιθέσεων. Ο ιερέας του Ναού, ο π.Θεοδόσιος, είναι απόφοιτος της Θεολογικής και Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αυτήν την περίοδο πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του στην επιστήμη της Βιοηθικής. 



«Ο ναός είναι ανοιχτός από το πρωί μέχρι το βράδυ», περιγράφει. 

-Από την στιγμή που ήρθες στην καρδιά του ιστορικού κέντρου όπου συνυπάρχουν εκρηκτικές καταστάσεις και ανθρώπινες ιστορίες, τι διδάχθηκες; 

«Προσπαθώ για το καλύτερο. Προσπαθώ να μπαίνω στο πρόβλημα των ανθρώπων, να καταλαβαίνω αυτό που τους απασχολεί. Η πιο μεγάλη μου αγωνία είναι το πώς θα απενοχοποιώ τους ανθρώπους γιατί το θέμα της ενοχής είναι πολύ σοβαρό. Είναι πολύ φυσικό να σφάλουμε και να πέφτουμε σε αμαρτίες. Είναι εύκολη η ενοχοποίηση, αλλά δύσκολη η απενοχοποίηση. Με την ελευθερία της απενοχοποίησης ο άνθρωπος νιώθει καλύτερα, σκέφτεται καλύτερα αυτό που έπραξε. Όταν όμως είμαστε αρνητικοί σε ένα θέμα που μπορεί να είναι και πολύ ανθρώπινο και πολύ καθημερινό, αν είμαστε αντίθετοι και αυστηροί σε αυτό, μπορεί να κάνουμε περισσότερο κακό. Εάν οι άνθρωποι δεν βρίσκουν την αγάπη, την στοργή και την συντροφικότητα σε εμάς, δεν θα την βρουν πουθενά στον κόσμο. Και σε αυτό υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Να είσαι αληθινός, αυτό είναι το σημαντικό και να βλέπεις με ανιδιοτέλεια τα πράγματα. Να βλέπεις τους ανθρώπους με αγάπη, συγχωρητικότητα, να τους ανέχεσαι». 



-Οι σπουδές σου τι σου έχουν διδάξει μέχρι τώρα σε επίπεδο φιλοσοφικών αναζητήσεων; 

«Για μένα η γνώση είναι ένας ωκεανός που κολυμπάς, αλλά δεν φτάνεις ποτέ. Είναι ανεξάντλητη η γνώση. Η φιλοσοφία σε οδηγεί σε έναν αόρατο κόσμο που όμως τον αισθάνεσαι όταν διαβάζεις και μελετάς, άρα συμμετέχεις σε αυτόν τον κόσμο. Αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Μου αρέσει που οι αρχαίοι φιλόσοφοι ό,τι έλεγαν, το βίωναν κάτι που λείπει από εμάς σήμερα. Μας λείπει ο βίωμα. Ο Επίκουρος έλεγε για τον θάνατο, αλλά τον αισθανόταν, το ζούσε. Φαίνεται από τα γραπτά του. Ή ο Σωκράτης με το "γνώθι σ' αυτόν" το πίστευε γιατί το ζούσε. Η φιλοσοφία είναι διδακτική, είναι βίωμα, ήταν ο πρώτος σπερματικός λόγος για την δημιουργία. Οι φιλόσοφοι ήταν γυμνά σώματα τα οποία η θεολογία τα έντυσε και έχουμε αυτό το ωραίο. Η θεολογία μας οδηγεί να βρούμε τον Θεό, αλλά και η Φιλοσοφία μας οδηγεί να βρούμε τον Θεό...» 

Ο ναός της Γεννήσεως του Χριστού είναι ο μοναδικός στην Αττική που είναι χτισμένος για να κοιτάει στον Βορρά. Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το 2004, χαρακτηρίστηκε νεώτερο μνημείο. Στο εσωτερικό του, τοιχογραφία του βορείου κλίτους απεικονίζει τους προφήτες Ηλία και Ελισαίο και είναι αφιέρωμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας