Μοναχός Επιφάνιος: Από το Άγιο Όρος στου Ψυρρή...

by - Δεκεμβρίου 28, 2016


Ο Μοναχός του Αγίου Όρους, π.Επιφάνιος - Μυλοποταμινός εγκατέλειψε για λίγες ώρες το Αγιώνυμο Όρος και τον περίφημo βιολογικό του αμπελώνα, για να βρεθεί στην καρδιά της Αθήνας, στη γειτονιά της οδού Χριστοκοπίδη στου Ψυρρή.
Αυτός ο πολυπράγμων Μοναχός και ένας από τους πλέον γνωστούς του Αγίου Όρους, θεωρείται κορυφαίος αρχιμάγειρας. Το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους», έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες. 

Ο «Έπι» όπως τον αποκαλούν ορισμένοι καλοί φίλοι, εξάγει κρασιά από τον Άθω σε όλη την Ευρώπη και είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για την κουζίνα του. 

Τον συναντήσαμε στου Ψυρρή όπου βρέθηκε την Τετάρτη (23/11/16) προσκεκλημένος του Σεφ Βασίλη Γιαννόπουλου και του Ιερέα του Ναού της Γεννήσεως του Χριστού, π. Θεοδόσιου. Φιλοξενήθηκε στην κουζίνα της Ελληνικής Μυθαγωγίας όπου και δημιούργησε ένα ξεχωριστό μενού. 


Αυτοδίδακτος, δίχως επίσημες περγαμηνές, αυτός ο κορυφαίος Αγιορείτης Σεφ, μονάζει στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου - Μυλοπόταμος, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. 

Από το κελί του, έναν βυζαντινό πύργο (κυριολεκτικά τον αναστήλωσε μόνος του με σκληρή δουλειά) στην ακτή του Άθω που «κοιτάζει» τη Θάσο και την Λήμνο, βρέθηκε downtown, στην καρδιά της Αθήνας και μαγείρεψε ψαρόσουπα, χταποδοκεφτέδες, μπακλαβά κτλ. 



-Τι διαφορετικό έχει η Αγιορείτικη κουζίνα; 

«Πάρα πολλά, περιλαμβάνει όσα έχει η Μεσογειακή διατροφή, αλλά η διατροφή των μοναχών δεν περιλαμβάνει κρέας. Κατά 98% οι Μοναχοί -εκτός από τους ασθενείς - δεν τρώνε κρέας εφ' όρου ζωής. Νηστεύουν πολλές μέρες του χρόνου. Αυτή η εναλλαγή αρτύσιμου με νηστίσιμου ξεκουράζει τα σπλάχνα μας, το συκώτι, τα νεφρά, το πάγκρεας. Είναι υγεία του σώματος και της ψυχής. Βέβαια, τώρα το λένε ευεξία, καινούργιες λέξεις είναι αυτές. Η μοναστηριακή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, οσπρίων. Πολλές φορές δεν τρώμε λάδι. Τις γιορτές τρώμε ψάρι ή θαλασσινά. Η Αγιορείτικη κουζίνα δεν είναι της ίδιας λογικής με αυτήν των Vegeterian ή Vegan όπως αλλιώς τους λένε». 

-Η σχέση σας με την κουζίνα ποια είναι; 

«Εδώ, φαίνεται στην κοιλιά μου»! 


Εκτός, όμως, από την κουζίνα του, φημισμένα και βραβευμένα σε όλη την Ευρώπη είναι τα βιολογικά κρασιά που παράγει ο ίδιος από το 1990. Όταν ξεκίνησε την παραγωγή κρασιού, κάποιοι τον αποκάλεσαν «καπιταλιστή». 

Τώρα, βέβαια, στο Άγιο Όρος λειτουργούν περί τα δέκα οινοποιεία... 


You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας