Το «σχολείο των μπαλονιών» στις αφίξεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού

by - Οκτωβρίου 13, 2016

Ένα Δίκτυο εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών, φοιτητών και μαθητών, προσπαθεί να χρωματίσει την καθημερινότητα των παιδιών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.




Tα σχολεία για τα προσφυγόπουλα σιγά σιγά αρχίζουν να λειτουργούν. Οι τοπικές κοινωνίες αλλού υποδέχονται την είδηση με αγάπη και διάθεση αλληλεγγύης, αλλού δυστυχώς οι γονείς κλείνουν τα σχολεία. Είναι γεγονός όμως πως τα παιδιά αυτά, αφού είτε το θέλουν, είτε όχι θα παραμείνουν για αρκετό καιρό στην Ελλάδα, έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. 

Όπως ανακοινώθηκε, έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου για αρκετές δομές, όχι όμως για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει πρόγραμμα μετεγκατάστασης όσων φιλοξενούνται εκεί. Ωστόσο, η μετεγκατάσταση όμως δε φαίνεται ότι θα γίνει άμεσα, αφού απλώς συζητείται εδώ και μήνες, χωρίς καμία σχετική κίνηση. Ο χειμώνας όμως έρχεται και οι ανάγκες των ανθρώπων που φιλοξενούνται προσωρινά εκεί αυξάνονται. Έτσι, στις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες έρχονται να προστεθούν οι καιρικές συνθήκες και η νύχτα που πέφτει όλο και πιο νωρίς, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά τους και επιβαρύνοντας την ήδη άσχημη ψυχολογία τους. 


Το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης, οι άνθρωποι με τα μπαλόνια, προσπαθώντας να χρωματίσει την καθημερινότητα των παιδιών στο χώρο των αφίξεων του Ελληνικού βρίσκεται εκεί από τον Ιούνιο. Πρόκειται για ένα Δίκτυο εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών, φοιτητών και μαθητών, που δημιουργήθηκε αυθόρμητα τον Ιούλιο του 2015, όταν διάφορα πρόσωπα ανταποκρίθηκαν στο πρώτο κάλεσμα που έγινε στο Πεδίο του Άρεως, από την Έλενα Καραγιάννη, εικαστικό – εκπαιδευτικό, με αφορμή την άφιξη των προσφύγων. Από τότε και όλο το επόμενο διάστημα, οι άνθρωποι με τα μπαλόνια, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται περισσότεροι, υλοποίησαν εργαστήρια σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, όπως ο Ελαιώνας, η Πύλη Ε1, η ΣΤΕΓΗ PLUS+ Ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, κ.α. και συνεχίζουν με ποικίλες δράσεις. 

Έτσι έφτασαν και στο Ελληνικό και ήταν η πρώτη ομάδα που πήρε άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να υλοποιεί εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά στο χώρο των αφίξεων. Οι αίθουσες ετοιμάστηκαν με μεράκι και όρεξη από τους εθελοντές και τις εθελόντριες του Δικτύου που είναι εκπαιδευτικοί, εικαστικοί, παιδαγωγοί, στην πλειοψηφία τους αδιόριστοι. 

Τον Ιούνιο λοιπόν του2016 οργανώθηκε το «σχολείο των μπαλονιών» και από τότε υλοποιούνται εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως δεκαπέντε ετών. Μετά μάλιστα, από το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών, ηλικίας κυρίως δώδεκα έως δεκαπέντε, διδάσκονται και μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Βοηθοί στα εργαστήρια και στα μαθήματα λίγα μεγαλύτερα παιδιά που με τα αγγλικά που μιλούν βοηθούν στη μετάφραση. 



Τα παιδιά από την αρχή ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και ήδη από την πρώτη φορά ήρθαν περίπου πενήντα ζωηρά παιδάκια. Ο αριθμός τους σταδιακά αυξανόταν και συχνά λειτουργούσαν πέντε παράλληλα τμήματα, με τα παιδιά χωρισμένα ηλικιακά. Σήμερα, αν και αρκετές οικογένειες έχουν φύγει, τα παιδιά στις αφίξεις είναι περίπου 130.


Πολλά είναι αυτά που έρχονται στο «σχολείο μας» και πλέον τα πιο μικρά έχουν μάθει να μοιράζονται τους μαρκαδόρους και τα άλλα υλικά, να κάθονται σε κύκλο και να ακολουθούν τις οδηγίες. Τα μεγαλύτερα που πάντα συμμετείχαν στις δραστηριότητες με ενδιαφέρον, μαθαίνουν να γράφουν με προσοχή ελληνικά, αγγλικά και φαρσί και περιμένουν υπομονετικά να δοθεί το σύνθημα να παίξουν διάφορα παιχνίδια, μόλις ολοκληρωθεί η ώρα της μελέτης. 





Τα παιδιά κάθε φορά μας εκπλήσσουν ευχάριστα με όσα ξέρουν, καθώς θυμούνται πολλές ελληνικές λέξεις και τραγούδια. Χαίρονται να μας καλωσορίζουν στα ελληνικά και πάνταόταν φεύγουμε μας χαρίζουν το πιο γλυκό τους χαμόγελο.














 
Το «σχολείο» στο Ελληνικό είναι μια υπέροχη εμπειρία για όσους συμμετέχουμε, καθώς με μόνο εξοπλισμό την αγάπη και την αλληλεγγύη των εθελοντών/ντριών που διαθέτουν το χρόνο τους και των απλών ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν κατά καιρούς προσφέροντας αναλώσιμα, καταφέραμε να λειτουργούμε ένα σχολείο που συχνά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα φτάνει τα 20 - 30 παιδιά, ενώ υπήρξαν φορές που εργάζονταν 5 τμήματα ταυτόχρονα.

Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια θα είμαστε στις αφίξεις του Ελληνικού, μέχρι να μετεγκατασταθεί και το τελευταίο παιδί. 




*Χριστίνα Νομικού, Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Τέχνης και Δράσης - Συντονίστρια στο «σχολείο των μπαλονιών» στις αφίξεις του Ελληνικού.

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας