Το δεκατιανό και οι τηλεοπτικές άδειες!

by - Οκτωβρίου 20, 2016

Στο σημείο «μηδέν», η κυβέρνηση προεξοφλεί πως στο νέο τηλεοπτικό τοπίο δεν θα υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι θα παίζουν τα «ρέστα» τους!!!









Γράφει η Γεωργία Λινάρδου 

Προεξοφλεί δεσμευόμενη πως το νέο τηλεοπτικό τοπίο αφ' ενός μεν θα είναι νόμιμο (σωστό αυτό), αφ' ετέρου θα επιστρέφει χρήματα στο κράτος και η ποιότητα των προγραμμάτων του θα έχει... Ποιότητα!

Ωραία ως εδώ, αλλά...

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έγινε για να επαναφέρει η Κυβέρνηση την ποιότητα στο πρόγραμμα των καναλιών και να προασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων που δουλεύουν στα κανάλια ή διότι εδώ και χρόνια τα κανάλια λειτουργούσαν δίχως άδεια και ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να μπει μια τάξη;

Αν κρίνω από τις δηλώσεις τόσο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, αλλά και άλλων στελεχών της Κυβέρνησης, μάλλον επικρατεί σύγχυση.

Η κουβέντα οδηγείται σε λοξή πορεία με την προϋπόθεση ότι αυτά τα 27 χρόνια παράνομης λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, αξιοποίησε, εκμεταλλεύθηκε, συμμετείχε σε «σκοτεινά παιχνίδια» διαπλοκής-διαφθοράς-εκβιασμών ένα σημαντικό κομμάτι των όσων στελέχωναν τις κυβερνήσεις που κάλυπταν και δια της τηλεοπτικής τους παρουσίας αυτήν την παρανομία μέσω της αδυναμίας (sic) να επιβάλλουν το νόμο.

Μιλάμε, δηλαδή, για συνυπευθυνότητα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εκπομπή «Ψήφος στις 9» (Παραπολιτικά 90,1 FM) της δημοσιογράφου Μαριάννας Πυργιώτη, ο υπουργός Ν. Παππάς αναφέρθηκε σε ένα «κλειστό club καναλαρχών το οποίο υπέκλεψε τον αέρα της χώρας». Βεβαίως, το ότι αυτό το «κλειστό club καναλαρχών» ανέβαζε ή κατέβαζε κυβερνήσεις νομιμοποιεί καθαρές και όχι εκβιαστικές μεταρρυθμίσεις και σίγουρα η παραδοχή του φαινομένου δεν αποτελεί πολιτικό συγχωροχάρτι.

Δεν ήταν, όμως, το σημαντικότερο που υποστήριξε ο Ν.Παππάς σε αυτήν την συνέντευξη -πέραν του ότι θα επαναφέρει την τροπολογία και πριν από την έκδοση της απόφασης από το ΣτΕ.

Είπε: «Νομίζω ότι ο μέσος πολίτης και δελτία ειδήσεων παρακολουθεί, έχει δει πως έχουνε στοχοποιηθεί εδώ και δυο μήνες οι δικαστικοί λειτουργοί και πως κάποιοι δια της επικοινωνιακής οδού και των μιντιακών πιέσεων προσπαθούν να επηρεάσουν την άποψη τους και νομίζω ότι αυτά από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν διότι αντιλαμβάνεται ο πολίτης ότι δεν βλέπει δελτία ειδήσεων, βλέπει δελτία υπεράσπισης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Νομίζω ότι και τα τελευταία επεισόδια εντάσσονταν σε αυτό τον κυκεώνα ο οποίος ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας. Υπήρξαν συμφέροντα που "παίξανε τα ρέστα τους" σε αυτή την ιστορία».

Προεξοφλεί, λοιπόν, πως οι νέοι ιδιοκτήτες καναλιών θα είναι τα πιο «άγια παιδιά» των Media;

Πως οι νέοι καναλάρχες δεν θα προωθούν τα δικά τους συμφέροντα μέσα από το πανίσχυρο εργαλείο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης που θα διαθέτουν;

New Big Bang!!!

Σε λοξή πορεία οδηγούνται τα πράγματα.

Δυστυχώς.

Σε δηλώσεις του για το θέμα των εργαζομένων στα κανάλια που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση επιχειρεί να υπάρξει ομαλή μετάβαση από την ασυδοσία που υπήρχε στον χώρο των media. Συγκεκριμενοποιώντας την λέξη «ασυδοσία» εξήγησε:

«Ασυδοσία που δεν έπληττε μόνο το δικαίωμα στην ενημέρωση των πολιτών – αυτό το ξέρετε καλύτερα από εμένα- έπληττε και τα εργασιακά σας δικαιώματα. Μαύρη εργασία, υποαπασχόληση, υπαμοιβή… όλα αυτά που γνωρίζετε. Άρα η δημοκρατική τάξη και ρύθμιση στον χώρο των media συνδυάζεται και την καθιέρωση κανόνων νομιμότητας στα εργασιακά δικαιώματα». 

Στο μεγαλύτερο σύνολο των sites που αυτήν την στιγμή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η ασυδοσία έχει χτυπήσει limit up. Και μαύρη εργασία και υπαμοιβή και εκβιασμός και γενικότερη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται εκεί.

Σε αυτό η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει τάξη ή μήπως Media για το κυβερνητικό στερέωμα σημαίνει μόνον τηλεόραση; 


Σε ότι δε αφορά στην ασυδοσία που επικρατεί πέραν των εργασιακών δικαιωμάτων και αφορά αυστηρά στην ενημέρωση και ψυχαγωγία των πολιτών, εδώ νομίζω πως η πραγματικότητα απαντά από μόνη της. Αρκεί κάποιος να κάνει zapping.

Από την άλλη, βέβαια, καλό είναι να θυμόμαστε -και οι επιτελάρχες της κυβέρνησης - πως αφ' ενός μεν έχουμε Δημοκρατία και αφ' ετέρου ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι το οποίο μπορεί να αλλάζει κανάλι, αλλά κυρίως να το αποδοκιμάζει μη επιλέγοντάς το για την ενημέρωση ή την ψυχαγωγία του.

Κατά τα υπόλοιπα σε τούτη την φάση είναι τουλάχιστον λαϊκισμός να εξαγγέλεις πως μέρος των εξόδων για το σχολικό γεύμα που θα μοιράζεται στο σχολείο - «δεκατιανό» - θα προέρχεται από έσοδα των τηλεοπτικών αδειών.



You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας