Τσάρλι Τσάπλιν: Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου

by - Οκτωβρίου 08, 2016


Είναι ένα κείμενο που αποδίδεται στον διάσημο ηθοποιό. Φέρεται να το έγραψε στα γενέθλια των 70 του χρόνων.









Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, συνειδητοποίησα ότι η θλίψη και ο σωματικός πόνος, ήταν μόνον σημάδια που με προειδοποιούσαν ότι ζούσα μακριά από την δική μου αλήθεια. Σήμερα γνωρίζω ότι αυτό λέγεται «αυθεντικότητα». 


Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου κατάλαβα το πόσο πολύ μπορώ να προσβάλλω κάποιον επιβάλλοντας του τις δικές μου επιθυμίες παρά το γεγονός ότι γνώριζα ότι ούτε η χρονική στιγμή ήταν η κατάλληλη, αλλά ούτε και το άλλο άτομο -ακόμη και αν το άλλο άτομο ήμουν εγώ ο ίδιος - ήταν έτοιμο να το δεχθεί αυτό. Αυτό σήμερα το αποκαλώ «σεβασμό». 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, σταμάτησα να λαχταρώ μία άλλη ζωή από αυτήν που έκανα καθώς μπόρεσα να δω ότι όλα αυτά που με περιέβαλλαν με προσκαλούσαν να μεγαλώσω. Αυτό σήμερα το αποκαλώ «ωριμότητα». 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου κατάλαβα ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είμαι στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή και οτιδήποτε συμβαίνει την κατάλληλη στιγμή. Έτσι μπόρεσα να ηρεμήσω. Αυτό σήμερα το αποκαλώ «αυτοπεποίθηση». 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου σταμάτησα να κλέβω χρόνο από εμένα σχεδιάζοντας μεγάλα project για το μέλλον. Σήμερα κάνω μόνον ότι μου προσφέρει διασκέδαση και ευτυχία. Κάνω πράγματα που μου αρέσουν και τα κάνω μέσα από την καρδιά μου με τον δικό μου τρόπο και ρυθμό. Αυτό σήμερα το αποκαλώ «απλότητα». 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, τον απάλλαξα από το οτιδήποτε κάνει κακό στην υγεία μου: φαγητό, ανθρώπους, πράγματα, καταστάσεις και οτιδήποτε με τραβάει προς τα πίσω και με απομακρύνει από εμένα. Αρχικά το ονόμασα αυτό «υγιή εγωισμό». Αυτό σήμερα το αποκαλώ «αγάπη στον εαυτό μας». 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, σταμάτησα να προσπαθώ να πιστεύω ότι έχω σε όλα δίκιο. Έτσι, έκανα λιγότερα λάθη. Αυτό σήμερα το αποκαλώ «σεμνότητα». 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, απέφευγα να συνεχίζω να ζω στο παρελθόν και να ανησυχώ για το μέλλον. Τώρα ζω για την στιγμή που μπορούν να συμβούν τα πάντα. Σήμερα ζω την κάθε μέρα. Αυτό το αποκαλώ «πληρότητα». 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, διαπίστωσα ότι οι σκέψεις μου μπορεί να είναι ενοχλητικές και να με αρρωσταίνουν. Αλλά όταν συνέδεσα την λογική με το συναίσθημα, το μυαλό με την ψυχή μου, κατάφερα να αποκτήσω έναν πολύτιμο σύμμαχο. Σήμερα αυτό το αποκαλώ «η σοφία της καρδιάς». 

Δεν πρέπει άλλο να φοβόμαστε τις διαφωνίες με τον εαυτό μας ή τους άλλους, τις αντιπαραθέσεις και τα κάθε είδους προβλήματα. Ακόμη και τα αστέρια συγκρούονται για να δημιουργήσουν νέους κόσμους. Σήμερα αυτό ξέρω ότι είναι «ζωή»...

Τσάρλι Τσάπλιν: Ένας βασιλιάς στη Νέα Υόρκη. Δείτε ένα σύντομο βιογραφικό από το Charlie Chaplin Official


You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας