Hidden - Πώς με αλυσοδένει η αρρώστια

by - Ιουνίου 22, 2016

Η Κική Τσακίρη πάσχει από την ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis, γνωστή και ως Νόσος του Κινητικού Νευρώνα ή Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση. Γράφει με τα μάτια λίγες λέξεις στον ειδικό υπολογιστή της. Λίγες σκέψεις για την ταινία που εμπνέει η αρρώστια της. Μου τις στέλνει…. 











«Το μικρό βίντεο αποσκοπεί να δείξει πώς με αλυσοδένει η αρρώστια και αφήνει ανέπαφα τα μάτια μου! Το έφτιαξε ο Θάνος Χατζής, φοιτητής παιδαγωγικής μαζί με τους συμφοιτητές του! Ο Θάνος εδώ κι ένα χρόνο με προσέχει τις νύχτες των σαββατοκύριακων. Δυο μήνες ερχόταν για να μάθει πώς να με φροντίζει καλύτερα. Έρχεται με οτοστόπ στο σπίτι μου. Η φροντίδα του είναι καλύτερη και από εκπαιδευόμενος νοσηλευτής!» 

«Hidden» ο τίτλος της μη κερδοσκοπικής ταινίας μικρού μήκους, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του «Εργαστηρίου Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία» (Ε.Ε.Π.Ε.Φ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Ο φοιτητής Θάνος Χατζής, αναφέρει πως το θέμα του ερευνητικού project / Έκθεση - 2ος Κύκλος «Φιλοσοφικά Αντικείμενα» που έγινε στη Ρόδο στις 24-25 Μαΐου 2016 ήταν το ανθρώπινο σώμα. Εμπνεύστηκε από την ανθρώπινη επαφή που είχε με την Κική Τσακίρη, πρότεινε στην υπεύθυνη του εργαστηρίου τη δημιουργία της μικρής ταινίας και αφού εκείνη συμφώνησε, προχώρησε στο γύρισμά της. 

Ελπιδοφόρο να συναντάς νέα παιδιά με ήθος και δημιουργικότητα. Ολιγόλογος ο νεαρός Θάνος: «Μπορεί η ιδέα να ήταν δική μου, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε στα πλαίσια του εργαστηρίου. Παράλληλα με τις σπουδές μου στο ΤΕΠΑΕΣ, κάνω βραδινές βάρδιες στην Κική. Η έμπνευσή μου ήταν η ίδια και γι' αυτό της αφιερώσαμε αυτό το εγχείρημα.» 

H σκηνή του ονείρου είναι κομμάτι από πραγματικό όνειρο της Κικής που βλέπει συχνά τις νύχτες και που της επιτρέπει, όπως λέει η ίδια, το «λύσιμο» από τα δεσμά της νόσου. Ονειρεύεται έναν περίπατο στη θάλασσα και τα παιδιά της να παίζουν.

Συγκίνηση της προκάλεσε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. 
«Είμαι έτσι ακριβώς, αλυσοδεμένη 7 χρόνια, μόνο με τα μάτια επικοινωνώ. Στην ταινία τα μάτια είναι της μικρής μου κόρης».

Και τα μάτια να 'χουν την ιδιότητα να καθρεφτίζονται το ένα στο άλλο.

Hidden.... 

 

Συντονισμός - Επιμέλεια: Έλενα Κ. Θεοδωροπούλου, Διευθύντρια του Ε.Ε.Π.Ε.Φ. 

Από την ερευνητική ομάδα του Ε.Ε.Π.Ε.Φ. τη ροή του project και την υλοποίηση των έργων στήριξαν οι: Φανή Παραφόρου, Έλενα Νικολακοπούλου, Κατερίνα Ρέντη 


Τίτλος: "Hidden" 
Υλοποίηση | Λήψη | Επεξεργασία: Αθανάσιος Χατζής, φοιτητής του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. 

Μουσική υπόκρουση: Αποχαιρετισμός - Χάρις Αλεξίου / Το βαλς των χαμένων ονείρων - Μάνος Χατζιδάκiς 
Ropework: Αλέξανδρος Γραμματικόπουλος (RopeTreat) 
Μοντέλο: Ελένη Σωτηράκη 
Τεχνική υποστήριξη: Κώστας Αγιανίτης

Η Κική Τσακίρη είχε πρωτοεπικοινωνήσει  με το Press Workers το 2013. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για εκείνη πατήστε εδώ

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας