Μπορεί ένα παιδί να σώσει την ζωή ενός ενήλικα;

by - Μαΐου 14, 2016


Όπως προέκυψε από το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, πολλά μπορεί να κάνει ένα παιδί!










Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας ρίχνει την αυλαία του αύριο Κυριακή 15 Μαΐου -τελευταία μέρα το workshop για τις μαζικές καταστροφές - και όσοι είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν από κοντά, έφυγαν πλουσιότεροι σε γνώσεις και πιο δυνατοί σε διδάγματα. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης και απευθυνόταν σε όλες τις κατηγορίες και βαθμίδες υγειονομικών, δίχως εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. 



Λίγες υγειονομικές φροντίδες μπορούν να συγκριθούν με την επί τόπου διάσωση και υποστήριξη της ζωής στις αντίξοες συνθήκες του προνοσοκομειακού περιβάλλοντος. Το φορτίο των λειτουργών υγείας που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από το βάρος του άγχους της επιτυχούς ανταπόκρισης και της ανάγκης συνεχούς επαγρύπνησης, είναι βαρύ. Η επιτυχία του έργου τους, μεταξύ άλλων, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και καθορίζεται από το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων, που με τη σειρά τους αντανακλούν την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισής τους. 

Τα κενά και οι ελλείψεις είναι δυστυχώς προφανή στην καθημερινή πρακτική και επιβεβαιώνονται από τη μεγάλη ζήτηση για συμμετοχή σε κάθε είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κυρίως από νέους γιατρούς, διασώστες και νοσηλευτές, που λόγω εργασιακών συνθηκών αντιμετωπίζουν πιο έντονα το πρόβλημα και αισθάνονται την επιτακτική ανάγκη για την επίλυσή του. 

Στο πλαίσιο του σημαντικού αυτού Συνεδρίου στο οποίο παρευρέθησαν σημαντικοί επιστήμονες της Επείγουσας Ιατρικής από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το event: Kids Save Lives


Περισσότεροι από 150 μαθητές σχολικής ηλικίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πιστοποιημένοι ανανήπτες Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και Αυτόματης Εξωτερικής Απιδίνωσης, προσωμείωσαν την αντιμετώπιση ενός θύματος καρδιακής ανακοπής και ταυτόχρονα, διασκορπισμένοι στην Κεντρική Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου έκαναν επίδειξη των δεξιοτήτων τους με την βοήθεια προπλάσματος και υπό την επίβλεψη πιστοποιημένων εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC). Τα παιδιά απέδειξαν ότι μπορούν να αναζωογονήσουν εξίσου καλά με τους ενήλικες ένα θύμα καρδιακής ανακοπής! 

Στο Συνέδριο ακούστηκαν πολλά από ανθρώπους που είναι οι πρώτοι που αναλαμβάνουν ένα επείγον περιστατικό. Από τους χειρισμούς τους εξαρτάται η πορεία. Σημαντικό παρόν στο Συνέδριο, έδωσαν οι Διασώστες οι οποίοι αποτελούν την πρώτη ομάδα ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση του Επείγοντος στις αντίξοες συνθήκες του προνοσοκομειακού περιβάλλοντος. Οι πρωταγωνιστές... «ζωοδότες» των Επείγοντων περιστατικών με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε μία χώρα που τα Μνημόνια την έχουν βάλει στην Εντατική, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σημαίνουσες προσωπικότητες διεθνώς από τον χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. 


Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Προγράμματος της Προνοσοκομειακής Υποστήριξης της Ζωής στο Τραύμα (PHTLS) της Εθνικής Ένωσης Τεχνικών Επείγουσας Ιατρικής των ΗΠΑ (ΝΑΕΜΤ) κτλ. Είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν για τις σύγχρονες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του κρίσιμου τραυματία από ανθρώπους όπως ο Ηλίας Ντεγιάννης, από τις μεγαλύτερες μορφές της Χειρουργικής Τραύματος παγκοσμίως, να παρακολουθήσουν τον διάσημα Έλληνα Χειρουργό του Πολέμου τον Χρήστο Γιάννου, πρώην Επικεφαλής της Μονάδας Τραύματος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού με διαρκή παρουσία στις πλέον επικίνδυνες εμπόλεμες ζώνες του κόσμου. 


Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας 

Για επίλογο; «Αν όλος ο κόσμος είναι ένα χάος, εμείς ας προσπαθήσουμε να είμαστε το οργανωμένο χάος...»

You May Also Like

1 comments

  1. Ευχαριστούμε Press Workers, υπέροχο άρθρο.
    Πριν λίγο διάστημα δημιουργήσαμε με τους συνεργάτες μας το παρακάτω video.
    Αυτό που θα δείτε, θα σας κάνει πιστεύουμε να νιώσετε ελπίδα για το μέλλον της Χώρας μας, τα παιδιά αυτά με κατάλληλη εκπαίδευση συγκίνησαν πολύ κόσμο..

    https://www.youtube.com/watch?v=Nw5XijBKxmE&t=24s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το μήνυμα σας