Σπάνια εμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο για χάρη της Βίλμα Εσπίν...

by - Απριλίου 08, 2016

«Είμαι σίγουρος ότι η Βίλμα θα ήταν χαρούμενη σήμερα», σχολίασε ο 89χρονος Φιντέλ Κάστρο ενώ καθόταν σε ένα θρανίο και συζητούσε με μαθητές και δασκάλους.






Με αυτήν την σπάνια - πια - δημόσια εμφάνισή του, ο Φιντέλ Κάστρο θέλησε να τιμήσει την Βίλμα Εσπίν η οποία πέθανε το 2007 και σε ηλικία 77 ετών.

Ποια, όμως, ήταν η Βίλμα Εσπίν; 



Ηγετική μορφή της Κουβανικής Επανάστασης και μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, η Βίλμα - σύντροφος του Ραούλ Κάστρο - πέθανε τον Ιούνιο του 2007.

Η Βίλμα γεννήθηκε στο Σαντιάγο της Κούβας από μητέρα Γαλλίδα και Κουβανό πατέρα. Ο πατέρας της, μάλιστα, ήταν ένα από τα στελέχη της εταιρείας που παράγει το ρούμι Bacardi.

Πλουσιοκόριτσο η Βίλγμα. Μάλιστα, ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες από την Κουβά που σπούδασαν. Μία από τις λίγες Κουβανέζες που σπούδασαν με υποτροφία στο τεχνολογικό ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Την περίμενε λαμπρή επαγγελματική καριέρα, αλλά η Βίλμα δεν καθόταν... ήσυχα.

Από το 1952 και το πραξικόπημα Μπατίστα η «γκεριγέρα» (αντάρτισσα) συμμετέχει ενεργά στον αγώνα. Βασικός μυστικός σύνδεσμος του Φιντέλ Κάστρο, ανεβαίνει στα βουνά για να συμμετέχει σε μία αντάρτιτη ομάδα της οποίας ηγούνταν ο αδελφός του Φιντέλ, ο Ραούλ Κάστρο. Ερωτεύτηκαν.

«Ήμουν 28 και δεν είχα γνωρίσει εραστή. Δεν με είχε αγγίξει κανείς. Ο Ραούλ λέει ότι τον μάγεψα με την φωνή μου», περιέγραψε η ίδια το 1999.

Είναι η γυναίκα που ίδρυσε την FMC, Federacion de Mujeres Cubanas) και παρέμεινε πρόεδρος μέχρι και τον θάνατό της. Η Βίλμα έκανε πολύ μεγάλη δουλειά. Δεν είναι τυχαίο ότι από το σύνολο των πτυχιούχων στην Κούβα, οι γυναίκες καταλαμβάνουν ποσοστό 64,7%.

Και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η Ομοσπονδία την οποία ίδρυσε η Βίλμα - και παρέμεινε πρόεδρός της μέχρι που πέθανε - διαθέτει 3,6 εκατομμύρια μέλη, δηλαδή περισσότερο από το 80% του γυναικείου πληθυσμού της χώρας.








Διαβάστε περισσότερα για την Βίλμα ΕΔΩ 

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας