Γιώργος Οικονομόπουλος: «Πεθαίνουν οι άνθρωποί μας στο Ιπποκράτειο»

by - Φεβρουαρίου 07, 2016

Παρακολουθώντας σε τηλεοπτική εκπομπή τον καρδιοχειρουργό  κ. Γ. Οικονομόπουλου να καταγγέλει τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνει στο Ιπποκράτειο, αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες...





«Πιστεύω ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας με τους εν λόγω κυρίους έχει γίνει πλέον επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία! Επειδή μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής μου θα υπάρξουν " αντιδράσεις" από τους" αρμόδιους" τους προλαβαίνω θέτοντας την παραίτηση μου στην δικαιοδοσία του Υπουργού», επισημαίνει ο Συντονιστής Διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, κ. Γιώργος Οικονομόπουλος, και συνεχίζει: «Το πούπουλο που έσπασε τη ράχη της καμήλου είναι το περιστατικό που συνέβη πριν λίγες μέρες. Παρότι ειδοποίησα έγκαιρα το ΕΚΕΠΥ, περίπου στις έντεκα το πρωί, ότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να δεχτούμε δεύτερο περιστατικό λόγω του γεγονότος ότι βρισκόταν εν εξελίξει επείγον χειρουργείο και επίσης λόγω της μη ύπαρξης κλινών τόσο στην ΜΕΘ όσο και στον όροφο, εν τούτοις η απάντηση ήταν να δεχθούμε το περιστατικό με νοσηλεία σε ράντζο. Ο ασθενής είχε στεφανιαία νόσο και ασταθή στηθάγχη». 

Το Υπουργείο μέχρι στιγμής κωφεύει για άλλη μια φορά στις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του κ. ΟΙκονομόπουλου, ενώ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη. Αν κανείς αναλογιστεί και τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα χειρουργεία τα οποία ουσιαστικά λειτουργούν με το 50% των δυνατοτήτων τους και οι ειδικευμένοι νοσηλευτές στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης αντί γι οκτώ είναι δυο, μπορεί να καταλάβει την κρισιμότητα της περίστασης. «Είναι δραματικό ότι σε ημέρα εφημερίας διαθέτουμε μια χειρουργική αίθουσα διότι δεν υπάρχει ταυτόχρονη βάρδια για τη δεύτερη χειρουργική αίθουσα. Έτσι, εάν κατά την διάρκεια του επείγοντος χειρουργείου προκύψει δεύτερο επείγον περιστατικό ο ασθενής θα περιμένει να τελειώσει το πρώτο επείγον»

Και οι κλίνες της ΜΕΘ δεν επαρκούν. Ασθενείς από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και νησιωτική χώρα, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα περιστατικά υγείας αναγκάζονται να βρίσκουν φροντίδα σε ράντζα. «Παρά την ύπαρξη περιφερειακών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (Κρήτη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα) επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά μεταφέρονται κάτω από άκρως επικίνδυνες για τον ασθενή συνθήκες μέσω ΕΚΑΒ από τα εν λόγω νοσοκομεία με δικαιολογίες του τύπου " Ο διευθυντής δεν είναι εδώ, δεν έχουμε εργαλεία" κτλ»

Ο καρδιοχειρουργός εξηγεί ακόμα, ότι όταν εφημερεύουν τα καρδιοχειρουργικά τμήματα, δηλαδή μέρα παρά μέρα, μεταφέρονται ασθενείς παρότι η κρισιμότητα της κατάστασής τους οπωσδήποτε δεν ενδείκνυται μια μετακίνηση. Τα αποτελέσματα; Ο κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών υπαρκτός και αδυσώπητος. «Για παράδειγμα, η πιθανότητα θανάτου λόγω ρήξεως της αορτής είναι 5% ανά ώρα από την στιγμή που θα επέλθει η ρήξη. Για σκεφτείτε πόσο επικίνδυνο είναι όταν ασθενείς μεταφέρονται από μεγάλες αποστάσεις και φτάνουν στο Ιπποκράτειο αρκετές ώρες μετά το συμβάν. Δεν σας κρύβω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασαν νεκροί προς νοσηλεία!».


Σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA ο κ. Οικονομόπουλος επισήμανε την τραγικότητα της κατάστασης λέγοντας: «Πεθαίνουν οι άνθρωποί μας στο Ιπποκράτειο» 

Πηγές:
protothema.gr
MEGA

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας