Ο Νίκος Δολδούρης από την Ίμβρο

by - Σεπτεμβρίου 01, 2015

Ομογενής από την Αυστραλία, έφυγε από το χωριό του το Σχοινούδι της Ίμβρου το 1966. 








Δύο χρόνια πριν (1964)  το «Πρόγραμμα Διάλυσης και Τουρκοποίησης» είχε καταφέρει να εκδιώξει πολλούς Έλληνες. Ο Νίκος Δολδούρης έμεινε κάποιο διάστημα στην Αθήνα και μετά έφυγε για την Αυστραλία. Επέστρεψε στη γενέτειρα για να της δώσει νέα πνοή. 

«Δεν ήθελα να φύγω από την Ίμβρο. Μας ανάγκασαν να φύγουμε. Αλλά πάντα είχα στον νου μου πως κάποια μέρα θα γυρίσω πίσω».

Η μετεγκατάστασή του στην Αυστραλία διήρκεσε 24 χρόνια. Διατηρούσε επιτυχημένη επιχείρησή στο κλάδο των τουριστικών υπηρεσιών. Οραματίστηκε τον επαναπατρισμό του και την αναγέννηση του τόπου του. Επέστρεψε για να αντιμετωπίσει την ερήμωση και τη λεηλασία του Σχοινουδίου. 

Κάποτε το ερημωμένο και εγκαταλελειμμένο χωριό ήταν το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Ίμβρου. Κάλυπτε έκταση 15 περίπου στρεμμάτων, ενώ λειτουργούσαν και δύο κινηματογράφοι που προέβαλλαν και ελληνικές ταινίες της εποχής. 
Όταν πρωτοαντίκρισε τον τόπο του δεν ήταν αυτά που άφησε.

«Μ’ έπιασαν τα κλάματα μόλις είδα το κατεστραμμένο χωριό μου και το σπίτι όπου γεννήθηκα. Αλλά ως εκεί. Κατάλαβα πως με τα κλάματα δεν γίνεται τίποτα. Ή φεύγεις και ρίχνεις μαύρη πέτρα πίσω σου ή μένεις και κάνεις πράξεις… καλές τρέλες θα έλεγα. Δυστυχώς ό,τι ήταν να γίνει έγινε. Πλέον δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, αλλά να βλέπουμε μπροστά και σταθερά. Αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα το σκεπτικό μου». 

Τον βοήθησαν καλοί φίλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την αναπαλαίωση των παλαιών σπιτιών της οικογένειάς του. Εν συνεχεία, επεκτάθηκε και στην ανακατασκευή της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας, του νεκροταφείου, των δρόμων κ.ά. Κάποιοι αρχικά τον αντιμετώπισαν με καχυποψία. «Οι αρχικές δυσκολίες πέρασαν και ανήκουν στο παρελθόν. Οι Τούρκοι κατάλαβαν πως μέλημά μου είναι να ζωντανέψει το νησί. Πάντοτε πίστευα πως όταν ευημερεί ο λαός, είτε είναι Έλληνες, είτε Τούρκοι, δεν υπάρχουν προβλήματα. Γι’ αυτό και μόνο εργάζομαι όλα αυτά τα χρόνια». 

Οι ενέργειές και το μεράκι του ενέπνευσε κι άλλους. Πολλοί Ίμβριου επέστρεψαν για να επισκευάσουν τα πατρογονικά τους. Ο Νίκος Δολδούρης θέλησε να δημιουργήσει πολιτισμό στο κτήμα της οικογένειάς του στο οποίο πραγματοποιεί μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως: Ρος Ντέιλι, Αμίν Αλαγκαμπού, Σωκράτης Σινόπουλος, Δόμνα Σαμίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Πέτρος Γαϊτάνος, Σοφία Νεοχωρίτου, Θανάσης Γκαϊφύλλιας. «Η μουσική είναι αρκετή για να κάνει τα πράγματα αλλιώς. Και οι μουσικοί», έχει αναφέρει. 

Ο ίδιος γνωρίζει καλά την κατάσταση που επικρατεί. 

«Η κατάσταση σήμερα στην Ίμβρο για το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πριν από 20 και 30 χρόνια. Επέστρεψαν και κάποιοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όμως για να μην υπάρξει ημερομηνία λήξης, θα πρέπει να γίνουν πολλά που θα οδηγήσουν νέους Ίμβριους να επιστρέψουν μόνιμα στο νησί, να ζήσουν και να εργαστούν εδώ».

Πριν τρία χρόνια είχε επισημάνει: «Τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης έχουν πληρότητα χειμώνα - καλοκαίρι πάνω από 80%. Χειμώνα - Καλοκαίρι. Έχουν συνεδριακό τουρισμό πάρα πολύ, επισκέπτες, η Αθήνα; Εμείς βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας, δεν μας φταίει κανείς».







Πηγές:
«ΘΕΜΑ»
onalert.gr
προσωπική ιστοσελίδα 
του δημοσιογράφου Δ. Μπακιρτζάκη
(mpakirtzakis.com)

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας