Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που τιμάται με βραβείο Emmy

by - Σεπτεμβρίου 22, 2015


«Το μόνο πράγμα που χωρίζει τις έγχρωμες γυναίκες από οποιονδήποτε άλλον είναι οι ευκαιρίες»






Γράφει η Ελευθερία Ρίζου

Η 50χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις (Viola Davis) κέρδισε το βραβείο Emmy α΄γυναικείου ρόλου για τη τηλεοπτική σειρά «How to Get Away with Murder». Είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που τιμάται με αυτή τη διάκριση στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης. 

Ανεβαίνοντας στην σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της για τον Α΄ γυναικείο ρόλο είπε μεταξύ άλλων: «Στα όνειρά μου, βλέπω μία γραμμή. Πέρα από αυτή τη γραμμή, βλέπω πράσινα χωράφια και όμορφα λουλούδια και όμορφες λευκές γυναίκες που απλώνουν τα χέρια τους προς εμένα, πάνω από την γραμμή, αλλά δεν καταφέρνω να πάω εκεί, δεν φαίνεται να μπορώ να περάσω αυτή τη γραμμή». 

«Το μόνο πράγμα που χωρίζει τις έγχρωμες γυναίκες από οποιονδήποτε άλλον είναι οι ευκαιρίες (...) Δεν μπορούν να κερδίσουν ένα βραβείο Emmy για ρόλους που απλά δεν υπάρχουν» 




Η Βαϊόλα Ντέιβις ασχολείται επιτυχώς με το θέατρο. Τιμήθηκε με το βραβείο Τόνι β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο θεατρικό έργο King Hedley II (2001) και το 2010 ξαναβραβεύτηκε με Τόνι α' γυναικείου ρόλου για το έργο Fences. Επίσης, έχει κερδίσει Όσκαρ β΄γυναικείου ρόλου για συμμετοχή της σε κινηματογραφική ταινία, ενώ έχει λάβει υποψηφιότητα για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA α' γυναικείου ρόλου. 

Η Ντέιβις γεννήθηκε στη φάρμα της γιαγιάς της στο Μάθιους της Νότιας Καρολίνα και έχει πέντε αδέρφια. Η μητέρα της, Μέι Άλις, ήταν υπηρέτρια, εργάτρια σε εργοστάσιο και νοικοκυρά. Ο πατέρας της, Νταν Ντέιβις, ήταν προπονητής αλόγων. Η οικογένειά της μετακόμισε στο Σέντραλ Φολς του Ρόουντ Άιλαντ όταν η ίδια ήταν δύο μηνών. Φοίτησε στο Κολέγιο του Ρόουντ Άιλαντ. Σπούδασε στη σχολή Τζούλιαρντ στη Νέα Υόρκη.

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας