Στα κλέφτικα μονοπάτια του Xρήστου Μηλιόνη

by - Μαΐου 26, 2015

Το νέο βιβλίο της Σοφίας Σωτηρίου, «Στα κλέφτικα μονοπάτια του Xρήστου Μηλιόνη» παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης».







Βασικό ερέθισμα συγγραφής υπήρξε το μοναδικό διήγημα-έπος που είχε γράψει ο Σκιαθίτης λογοτέχνης με τίτλο: «Χρήστος Μηλιόνης» το οποίο και είχε δημοσιευτεί σε συνέχειες στο περιοδικό Εστία από τις 6 Οκτωβρίου ως τις 17 Νοεμβρίου 1885.

«Η εξαίσια γραφή του Παπαδιαμάντη μαγεύει σε κάθε του έργο αλλά το ιδιαίτερο στοιχείο στον Χρήστο Μηλιόνη είναι ότι πρόκειται για ένα ιστορικό πρόσωπο, που έδρασε πολύ πριν την Επανάσταση του 1821 (στα μέσα του 18ου αιώνα) και θεωρείται ο πρώτος των πρώτων της γενιάς των κλεφτών!», αναφέρει στο PressWorkers η συγγραφέας του βιβλίου, «Στα κλέφτικα μονοπάτια του Xρήστου Μηλιόνη», Σοφία Σωτηρίου.

Το γιατί επέλεξε τον συγκεκριμένο ήρωα ο Παπαδιαμάντης αποτέλεσε την έναρξη της μελέτης για την ίδια των ιστορικών πηγών και στοιχείων.




«Κάποια από τα ιστορικά στοιχεία μάλιστα τα χρησιμοποιεί και ο Παπαδιαμάντης στο έπος του θέλοντας να τονίσει την ιστορική αλήθεια του προσώπου ξεκαθαρίζοντας έτσι πως δεν πρόκειται για αποτέλεσμα μυθοπλασίας. Ο Χρήστος Μηλιόνης έχει πολλά να μας πει για τις αληθινές αξίες της ζωής, τη λεβεντιά, την ευαισθησία, τη φιλία και τις σχέσεις, την αγωνιστικότητα, το αίσθημα δικαίου και το ελληνικό φιλότιμο!» μας λέει η Σοφία Σωτηρίου.





Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Μαΐου, στις 19.00 στο Ίδρυμα «Ανδρέας Λεντάκης» (Αγίων Ασωμάτων 47 στον Κεραμεικό). Ομιλητές θα είναι: ο Φώτιος Αρ. Δημητρακόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, η Κωνσταντίνα Δούκα, συγγραφέας και ο Σταμάτης Τσαρούχας, σκηνοθέτης-συγγραφέας. Τη μουσική επένδυση της παρουσίασης θα επιμεληθεί η μουσικολόγος Χάρις Τσαλπαρά, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Έφη Λεντάκη, Πρόεδρος του Ιδρύματος.


«Ο Ανδρέας Λεντάκης είναι η ίδια η νεώτερη Ιστορία μας, ένας αγωνιστής που αφήνει το σημάδι του όχι μόνο στη γενιά του αλλά και στην επόμενη και αυτές που θα 'ρθουν. Άνθρωπος με όραμα, διορατικότητα, ιδεολογία και έργο. Το Ίδρυμα με Πρόεδρο την κ. Έφη Λεντάκη συνεχίζει τις δημιουργικές δράσεις στον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, δυο τομείς στους οποίους ο Α. Λεντάκης προσέφερε πολλά!», συμπληρώνει η συγγραφέας και συνεχίζει: «Η μελέτη της Ιστορίας μάς βοηθά να γνωρίσουμε ανθρώπους του παρελθόντος που δεν διαφέρουν και τόσο πολύ από εμάς και ο Παπαδιαμάντης μας οδηγεί σε γνωριμιά με την ψυχή τους..»

Η Σοφία Σωτηρίου είναι Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στις Σέρρες. Πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Θεολογική Σχολή), απόφοιτος σχολής Θεάτρου (Γ.Ροντίδη) και Θεατρικής Αγωγής, Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου (Π.Τ.Δ.Ε-Πανεπιστημίου Αθηνών), διπλωματούχος μεταπτυχιακής ειδίκευσης(MSc) Α.Π.Θ, υπ. διδάκτορας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).Τακτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας(Ε.Σ.Ε), του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών(Σ.Ε.Η) και των οργανισμών «ΑΘΗΝΑ΄», «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», ΟΣΔΕΛ. Έχει γράψει μυθιστορήματα, σενάρια για κινηματογράφο και τηλεόραση, θεατρικά έργα, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως ηθοποιός.

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας