ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΡΑΦΑ

by - Μαΐου 06, 2024


Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν είναι καλές. Οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται για νέες χερσαίες επιχειρήσεις. Το πρωί της Δευτέρας (6/5) άρχισε η απομάκρυνση των αμάχων από το νότιο τμήμα της Γάζας, την Ράφα. 
Οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ Χαμάς είναι στο χειρότερο σημείο τους και η διεθνής ανησυχία είναι έντονη για το τι θα ξημερώσει... 
Η Χαμάς ζητά οριστική κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι έτοιμος να διατάξει επίθεση στη Ράφα. 
Το μήνυμα Νετανιάχου ήταν καθαρό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ιερουσαλήμ για το Ολοκαύτωμα: «Καμία διεθνής πίεση δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί. Αν το Ισραήλ πρέπει να μείνει μόνο του, θα μείνει μόνο του». Σφόδρα ενοχλημένος δε από το «φοβερό ηφαίστειο του αντισημιτισμού» σε διάφορες χώρες του κόσμου. 
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε, επίσης, την απόφαση της κυβέρνησής του να κλείσει το γραφείο στο Ισραήλ του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, με έδρα το Κατάρ, το σήμα του οποίου έχει ήδη κοπεί στην επικράτεια της χώρας του. Το Αλ Τζαζίρα, που αφιερώνει μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην κάλυψη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε την «εγκληματική» απόφαση. 
Μετά από επτά μήνες πολέμου, ακόμη τρεις ισραηλινοί στρατιώτες και δεκαέξι Παλαιστίνιοι, μέλη δυο οικογενειών, σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (05/05). 
Αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε πως το κίνημα δεν θα αποδεχθεί «σε καμιά περίπτωση συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό του πολέμου». Η αντιπροσωπεία της, που αναχώρησε για τη Ντόχα το βράδυ της Κυριακής για διαβουλεύσεις, επρόκειτο να επιστρέψει στην Αίγυπτο αύριο Τρίτη (07/05). Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, που ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 34.683 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο την Κυριακή για 29 νεκρούς σε 24 ώρες.

Οι εξελίξεις δεν είναι καλές...

Η Ράφα είναι η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει από χερσαίες οδούς, μέσω Αιγύπτου, αφού υποβληθεί σε πολύ αυστηρούς ελέγχους από τις αρχές του Ισραήλ, που διατηρούν τον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, και αν εξαπολυθεί εκεί χερσαία επίθεση, θα καταφέρει «σκληρό πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας», έχει προειδοποιήσει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας