Δαρβίνος: Όταν ο πατέρας του τον μάλωνε για τις «βλακείες» που κάνει!

by - Δεκεμβρίου 19, 2016


Πόσες φορές σου είπαν «παράτα τα»! (και τους παράκουσες).











Γράφει η Αγγελική Πλουμά 

Ο Μάικλ Τζόρνταν, ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στο παγκόσμιο στερέωμα, «έφαγε» πολλές φορές «πόρτα» από την ομάδα του γυμνασίου του και επανειλημμένα χαρακτηρίστηκε «ακατάλληλος» για την καλαθοσφαίριση. Για φαντάσου να τους πίστευε! 

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ένας από τους πλέον διάσημους σκηνοθέτες, όταν ήταν πολύ νέος, ξεκίνησε να κάνει αιτήσεις σε σχολές για να σπουδάσει κινηματογράφο. Τρεις φορές οι αιτήσεις του απορρίφθηκαν. Σκέφτεσαι να μην επέμενε; 

Ο Μπετόβεν, ο γνωστός μουσουργός, άκουγε συχνά από τον δάσκαλό του στη μουσική, ότι δεν είχε καμιά ελπίδα να προχωρήσει σαν συνθέτης. Η αγάπη του για τη μουσική δεν του επέτρεψε να τα παρατήσει. 

Ο Δαρβίνος, ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών άκουγε από τον πατέρα του συχνά ότι πρέπει να θεωρεί «ντροπή» τον εαυτό του για τον ίδιο και την οικογένειά του και να σταματήσει «τις βλακείες και τους πειραματισμούς». Για καλή τύχη όλης της ανθρωπότητας ο Δαρβίνος έβαλε την επιστημοσύνη του πάνω από την γνώμη του γεννήτορα του. 

Ο Χένρυ Φόρντ, ο ιδρυτής της Ford Motor Co, δύο φορές είχε αποπειραθεί στο παρελθόν να ξεκινήσει επιχειρηματική δραστηριότητα με παταγώδη αποτυχία. Η επιμονή και το ταλέντο του ανέδειξαν τελικά τη Ford σε κολοσσό στον χώρο του αυτοκινήτου για πολλά πολλά χρόνια. 

Ο Ουόλτ Ντίσνεϊ, ο εμβληματικός ηγέτης του χώρου της ψυχαγωγίας, απολύθηκε από την εφημερίδα που εργαζόταν γιατί ήταν «στείρος έμπνευσης και ιδεών». Ειρωνικά, η πρώτη μεγάλη ιδέα του, ένα «ποντίκι έτοιμο για όλα» ο Όσβαλντ, εκλάπη από τον κυριότερο ανταγωνιστή του. Αυτή η κλοπή, μετά τον αρχικό θυμό του, τον οδήγησε στη δημιουργία του θρυλικού πλέον Μίκυ Μάους. Για λίγα εκατοστά απόφασης, ο θυμός κι η απόλυση θα μπορούσαν να τον έχουν ακινητοποιήσει. 

Ο Τόμας Έντισον, ο σπουδαιότερος ίσως εφευρέτης στον οποίον αποδίδονται ανακαλύψεις όπως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ο φωνογράφος, το σύγχρονο τηλέφωνο, η κινηματογραφική μηχανή προβολής, οι σιδηροαλκαλικές μπαταρίες είχε ακούσει κατ` επανάληψη από το δάσκαλό του ότι ήταν υπερβολικά βλάκας για να μάθει το οτιδήποτε. Ευτυχώς τον παράκουσε! 

Η Όπρα Γουίνφρεϊ, είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο σήμερα και μια γυναίκα που άλλαξε πολλά στο τηλεοπτικό τοπίο – και όχι μόνο. Απολύθηκε από το πρώτο κανάλι που εργάστηκε γιατί «δεν έκανε για το γυαλί». Όπως γλαφυρά περιγράφει στο βιβλίο της: «Αυτό που ξέρω στα σίγουρα», το ζόρι που πέρασε την έφερε αντιμέτωπη με το ερώτημα που της άλλαξε τη ζωή: «Είσαι έτοιμη να τα παρατήσεις;» 

Οι Beatles, το πασίγνωστο συγκρότημα, απορρίφθηκε μετά παιάνων από το πρώτη δισκογραφική εταιρία που έστειλαν τη δουλειά τους. Η απάντηση «των ειδικών»: «Δεν μας αρέσει η μουσική σας… δεν θα κάνετε ποτέ καριέρα στη μουσική βιομηχανία… σας το εγγυόμαστε». Εκείνοι όμως, αγαπούσαν πολύ τη μουσική τους για να υπακούσουν. 

Άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού που δεν έμειναν απλά στην ιστορία, αλλά την έγραψαν κιόλας. 

Άκουσαν ανενδοίαστα ότι ήταν βλάκες, άχρηστοι, ατάλαντοι, ανίκανοι. Από δασκάλους, οικογένεια, «ειδικούς», εργοδότες. 

Απολύθηκαν γιατί «δεν έκαναν» για δουλειές που λάτρευαν. Φαντάζομαι θύμωσαν, πληγώθηκαν, απογοητεύτηκαν, αλλά άντεξαν και πήγαν παρακάτω. Και μαζί παρέσυραν και τον κόσμο ολόκληρο σ` αυτό το παρακάτω. 

Ας αναλογιστούμε ότι στα σημερινά σχολεία μπορεί να κυκλοφορούν παιδιά δακτυλοδεικτούμενα, «σεσημασμένα», παιδιά που ακούν ότι δεν θα τα καταφέρουν ΠΟΤΕ. Παιδιά που ΠΡΕΠΕΙ να επιμείνουν για τον εαυτό τους και τον κόσμο. 

Την επόμενη φορά που θα ακούσουμε να τα «χαρακτηρίζουν», ας τα υπερασπιστούμε. Ποτέ δεν ξέρεις. 

Στους επαγγελματικούς χώρους κυκλοφορούν πολλοί νέοι και νέες που δεν «ταιριάζουν» (;), που είναι διαφορετικοί (;)  και τα συστήματα σπεύδουν να «τους ξεράσουν»(!). Μήπως να το ξανασκεφτούν; 

Αλλά κι αυτό το πρόσωπο, το δικό σου που καθημερινά βλέπεις στον καθρέφτη, με τη σπίθα από ένα μεγάλο όνειρο να καίει στα μάτια σου, τα χέρια σου που τρέμουν από την συγκίνηση όταν γράφουν, ζωγραφίζουν, τα χείλη σου που σιγοτραγουδούν ενώ θέλουν να φωνάξουν και … σταματούν γιατί κάποιος, κάποτε σου είπε «παράτα τα»…μήπως να τους παρακούσεις και να φωνάξεις αυτό που είσαι; 

Κι εδώ δε μπορώ παρά να θυμηθώ την πρώτη διαφήμιση της Apple του Steve Jobs, διάσημου «δυσπροσάρμοστου» που επηρέασε τη ροή του κόσμου με πολλούς τρόπους. «(Ας μιλήσουμε) για τους τρελούς, για τους απροσάρμοστους, για τους επαναστάτες, για τους ταραχοποιούς, γι' αυτούς που νοιώθουν ότι δεν ταιριάζουν στην κοινωνία μας, γι' αυτούς που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, που δεν ακολουθούν τους κανόνες και δεν έχουν κανένα σεβασμό για το κατεστημένο. Μπορείτε να γελάσετε και να διαφωνήσετε μαζί τους, να τους δοξάσετε ή να τους κακολογήσετε, αλλά το μόνο που δε μπορείτε να κάνετε είναι να τους αγνοήσετε, γιατί αλλάζουν καταστάσεις, γιατί σπρώχνουν την ανθρωπότητα μπροστά. Κι ενώ κάποιοι μπορεί να τους περνάνε για τρελούς, αυτοί μπορεί να είναι ιδιοφυΐες… γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί, για να σκεφτούν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που τελικά τον αλλάζουν!»

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας