Μιχάλης Γύρας: Συνταγές Ευτυχίας

by - Νοεμβρίου 28, 2016


Με σκούρο μπλε κουστούμι - φυσικά χωρίς γραβάτα - κι ένα στριφτό τσιγάρο στο χέρι. Δυνατή φωνή και χαμόγελο με εξαιρετικά αντανακλαστικά για αυτοσαρκασμό.









γράφει η Γεωργία Λινάρδου


'Ήταν λίγη ώρα πριν από την παρουσίαση του όγδοου -αν δεν κάνω λάθος - βιβλίου του «Συνταγές Ευτυχίας» το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σκαραβαίος

Τους μισούς από τους παρευρισκόμενους τους έχει χειρουργήσει. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που γέμισαν την αίθουσα της Πνευματικής Εστίας του Δήμου Βούλας, την Κυριακή (27/11/2016) το πρωί είναι φίλοι του, αν όχι, σίγουρα προσδοκούν να γίνουν. 

Για μιαν ακόμη φορά, ο χειρουργός Μιχάλης Γύρας τοποθέτησε με ακρίβεια το νυστέρι του στην πληγή με ένα βιβλίο το οποίο αποτελείται από 16 συνταγές τις οποίες, όπως ο ίδιος αναφέρει στο οπισθόφυλλο: «Τις έχω εφαρμόσει διαχρονικά στον εαυτό μου και έχω νιώσει την ιαματική τους επίδραση». 

Όσο ουσιώδες είναι να τον διαβάζεις, άλλο τόσο και να τον ακούς να περιγράφει τις σκέψεις του με την χαρακτηριστικά στεντόρια φωνή του και την γλύκα της ψυχής του. 

Αυτό το βιβλίο, ένα πολύτιμο μικρό εγχειρίδιο 63 σελίδων, είναι το γέννημα εκρηκτικών συνδυασμών στο μυαλό και στην ψυχή του Μιχάλη Γύρα. 

Ο έρωτας, η προδοσία, ο φόβος, οι τοξικοί άνθρωποι (τοξικότερους όλων θεωρεί τους βλάκες), οι ματαιώσεις, η φιλοσοφία. 

Ένας σπουδαίος -σίγουρα βασανιστικός τοκετός- δίχως την υποβοήθηση της καισαρικής, που τελειωμό δεν έχει σε σκέψεις οι οποίες άλλοτε συμπεριφέρονται ως οδαλίσκες, άλλοτε ως παλλακίδες κι άλλοτε ως τύραννοι. 


«Ο τρόπος που σκεπτόμαστε επηρεάζει και τον τρόπο που αισθανόμαστε και τον τρόπο που ζούμε. Άρα, αν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αν μάθουμε να σκεπτόμαστε πιο φιλοσοφημένα, ενδέχεται να καταφέρουμε να νιώσουμε καλύτερα, να ζήσουμε πιο ευτυχισμένα. Συνεπώς, εναρμονίστε τη σκέψη με το συναίσθημα, για να μπορέσετε να κατακτήσετε την ευτυχία. Στο χέρι μας είναι να είμαστε ευτυχισμένοι. Γιατί ευτυχία είναι η καλή ψυχική διάθεση. Ευτυχία είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής και η ζωή μας πρέπει να είναι μια ατελείωτη προσπάθεια βελτίωσης του εαυτού μας», αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου στο οποίο συμπεριλαμβάνει απόψεις σοφών και λαϊκές ρήσεις. 

Η τελευταία Συνταγή Ευτυχίας είναι αφιερωμένη στον Έρωτα: Ερωτεύσου και θα νιώσεις υπέρτατη ευτυχία

«Ο έρωτας ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι η δυσκολότερη αποστολή του ανθρώπου στη ζωή», πιστεύει ο Μιχάλης Γύρας και γράφει: «Έρωτας δεν σημαίνει μόνον παραδίνομαι και ενώνομαι με κάποιον άλλον. Έρωτας είναι η φλόγα που ωριμάζει τον άνθρωπο, του δίνει οντότητα ώστε να γίνει ο ίδιος ένας ολόκληρος κόσμος για χάρη του άλλου». Και κατά Ρίλκε: «Ο έρωτας είναι ανεξάντλητος, ακατάπαυστος εκτός ορίων, εσαεί ανεκπλήρωτος».

Ο Ρίλκε είναι ο αγαπημένος του στοχαστής.  

Ο Ρίλκε που πίστευε: «Ναι, είναι πράγματι έτσι: βαθιά μέσα του ο καθένας μας είναι σαν μια εκκλησία, κι οι τοίχοι διακοσμημένοι με εορταστικές αγιογραφίες. Κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, όταν η πρόσβαση σε τούτη τη μεγαλοπρέπεια παραμένει ελεύθερη, είναι ακόμη πολύ σκοτεινά για να δούμε τις εικόνες. Μετά, καθώς η αίθουσα αρχίζει να φωτίζεται σιγά-σιγά, έρχονται οι εφηβικές ανοησίες και οι εσφαλμένοι πόθοι και η διψασμένη ντροπή, οι οποίες καλύπτουν τον έναν τοίχο μετά τον άλλον. Και κάποιοι προχωρούν μακριά μες στη ζωή και φεύγουν χωρίς ούτε καν να υποψιαστούν την παλιά μεγαλοπρέπεια κάτω απ' τη νηφαλιότητα της φτώχιας. Μακάριος όμως όποιος την αισθανθεί, τη βρει και κρυφά την αποκαλύψει. Προσφέρει δώρο στον εαυτό του. Και σ' αυτό τον εαυτό θα επιστρέψει».

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας