Μάκης Νοδάρος: Δημοσιογράφος που κάνει έρευνα, αγαπητός... δεν γίνεται

by - Ιουνίου 13, 2016



Αυτός ο δημοσιογράφος από την Ηλεία δεν είναι αγαπητός σε πολλούς. Με τις μηνύσεις παίζει πινγκ πονγκ...
















Συνέντευξη στην Γεωργία Λινάρδου 


Ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος (www.apokalypseis.com είναι ένας από τους τοπικούς ανταποκριτές που τα θέματά του προβληματίζουν πανελλαδικά. Μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περισσότερες από πενήντα μηνύσεις και αγωγές. Κάθε που πάει στο δικαστήριο, αθωώνεται κιόλας. Δεν σταματά να αποκαλύπτει με τον ίδιο ρυθμό που συνεχίζει να αγωνιά για το μέλλον. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι εξαιρετικά δύσκολη και πια μία από τις πλέον κακοπληρωμένες. 

Ο Μάκης Νοδάρος δεν ανήκει στους «δημοσιογράφους» της άλλης όχθης των εκβιασμών, της μίζας, των δώρων για έναν τίτλο ή ένα «ξέπλυμα» δημοσιογραφικό. 

Κι αυτό το πληρώνει. 

-Μάκη ξέρεις κάποιον δημοσιογράφο που ενοχλεί στην Ηλεία; 

«Αν κρίνω από την γενικότερη συμπεριφορά προς το πρόσωπό μου, τις διώξεις , τις δίκες , τις αγωγές και τις απειλές, των τοπικών, κομματικών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, μάλλον είμαι εγώ αυτός. Και είμαι πολύ υπερήφανος γι' αυτό Επειδή ακριβώς δείχνει ότι κάνω καλά την δουλειά μου. Δημοσιογράφος που κάνει έρευνα, αγαπητός δεν γίνεται». 





-Από που ξεκίνησε η ζωή; 

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Λεχαινά Ηλείας. Τον τόπο καταγωγής του μεγάλου λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα». 









-Με πόσα ζεις Μάκη; 

«Μετά το κλείσιμο της Ελευθεροτυπίας στην οποία ήμουν συντάκτης για πάνω από 15 χρόνια, η οικονομική μου κατάσταση – όπως όλων των δημοσιογράφων που προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια – έγινε άθλια. Σήμερα με μεγάλη δυσκολία βγάζω τα απαραίτητα για τις ανάγκες του 9χρονου γιου μου και το ενοίκιο του σπιτιού. Δεν είμαι λαμόγιο του συστήματος. Δεν συμβιβάστηκα ποτέ, ούτε θα το κάνω. Και μόνον ο αποκλεισμός μου από τις τρεις τοπικές καθημερινές εφημερίδες της Ηλείας, παρότι είμαι επαγγελματίας και μέλος της ΕΣΗΕΑ είναι μια απόδειξη …» 



-Ως Πυργιώτης πώς εξηγεί ότι η Ηλεία έχει «κακό» όνομα; 

«Κατάγομαι από τα Λεχαινά. Μια πανέμορφη κωμόπολη στα βόρεια της Ηλείας. Ο Πύργος είναι νότια … Για το κακό μας όνομα δεν ευθύνονται οι πολίτες, αλλά οι κατά καιρούς τοπικοί άρχοντες και τα κάθε λογής και χρώματος κομματόσκυλα που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν την αρπαχτή επάγγελμα και πλούτισαν με κομπίνες. Όλοι αυτοί είναι η βασική αιτία του «κακού» ονόματος της Ηλείας. Η άλλη είναι το χασίς… άριστης ποιότητας που βγάζει ο νομός μας, όπως είχε πει κάποτε ένας από τους νομάρχες μας … Και οι ιστορίες διαφθοράς που εκτυλίχθηκαν κάποτε στις χασισοφυτείες με πρωταγωνιστές επίορκους μπάτσους και πρόσωπα υπεράνω υποψίας… Παλιές αμαρτωλές ιστορίες, δικά μου ρεπορτάζ που χαρακτήρισαν αρνητικά την περιοχή». 

-Η δυσκολότερη στιγμή που έχεις περάσει;


«Η ζωή μου τα τελευταία χρόνια είναι συνυφασμένη με τις δυσκολίες. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή αντιμετωπίζω δυσκολίες σε διάφορα επίπεδα. Δυσκολίες επιβίωσης όπως αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς που έχουμε αποφασίσει να πορευόμαστε με αξιοπρέπεια κόντρα στο σύστημα. Η ημέρα που δεν διέθετα τα χρήματα για να πάρω ένα δώρο στην γιορτή του μικρού, ήταν κάτι που με σημάδεψε… Δύσκολες στιγμές για έναν γονέα – δημοσιογράφο που πρέπει να κάνει έρευνα και παράλληλα να ζήσει την οικογένειά του». 

-Το μέλλον πως το σκέφτεσαι; Το μέλλον του παιδιού σου πώς το φαντάζεσαι; 


«Η πορεία μου μέσα στον χρόνο σχετίζεται άμεσα με το επάγγελμα που κάνω. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον μου. Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτό, καθώς η αβεβαιότητα σκεπάζει τα πάντα. Ξέρω, όμως. ότι δεν το βάζω ποτέ κάτω… Πάντα κάνω σχέδια και βρίσκω λύσεις και διεξόδους. Όμως το μέλλον του γιου μου με ανησυχεί πάρα πολύ. Είναι αυτό που με αγχώνει και δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα είναι απρόβλεπτο». 

-Πόσα δικαστήρια έχεις περάσει; 

«Πάνω από πενήντα φορές έχω παραπεμφθεί στα ποινικά δικαστήρια με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου. Σε όλα έχω αθωωθεί πανηγυρικά η έχουν υπάρξει απαλλακτικά Βουλεύματα από έντιμους δικαστές. Επίσης σε βάρος μου έχουν κατατεθεί πάνω από 15 Αγωγές με την ίδια κατηγορία. Σε όλες απαλλάχτηκα. Είναι το παλιό γνωστό κόλπο εκείνων που δέχονται την αυστηρή κριτική κι έχουν "λερωμένη την φωλιά τους". Κάνουν αγωγές και μηνύσεις για να θολώσουν τα νερά, αλλά και για να εξοντώσουν οικονομικά τον δημοσιογράφο. Θυμάμαι σε ένα από τα ποινικά δικαστήρια με τον έκπτωτο δήμαρχο της Ζαχάρως, να με προπηλακίζει μπροστά στου δικαστές μάρτυρας κατηγορίας, να με φυλάνε σε όλη την διαδικασία και εντός του δικαστηρίου πάνοπλοι αστυνομικοί και αμέσως μετά την αθώωσή μου, διάφοροι τραμπούκοι που βρίσκονταν μέσα στην δικαστική αίθουσα να έρχονται προς το μέρος μου με απειλητικές διαθέσεις ενώ έξω κάποιοι προπηλάκιζαν τους μάρτυρες υπεράσπισης μου… Όλα αυτά με χαλυβδώνουν και με πεισμώνουν για να συνεχίσω να κάνω την δουλειά μου, όπως ξέρω και όπως μπορώ». 

-Έχεις απειληθεί από κυκλώματα που ξεσκεπάζεις με την έρευνά σου; 

«Το 2008 δύο άγνωστοι μου την έστησαν έξω από το σπίτι μου και με χτύπησαν πολύ άγρια. Μου έσπασαν τον υπολογιστή, μου πήραν το κινητό και έφυγαν με μηχανή μεγάλου κυβισμού. Η αστυνομία δεν τους βρήκε ποτέ. Το συγκεκριμένο περιστατικό καταγράφηκε στην ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κάλυπτε το 2008. Πριν από δύο περίπου χρόνια έμαθα εντελώς συμπτωματικά ότι τα μέλη μιας χαρακτηριζόμενης από τις δικαστικές Αρχές ως εγκληματική ομάδα, μέσα από την φυλακή όπου βρίσκονταν, εκφράζονταν απειλητικά για μένα. Τις συνομιλίες είχε καταγράψει ο "κοριός" της ΕΛ.ΑΣ μετά από δικαστική εντολή. Από τότε, θεωρητικά, φυλάσσομαι διακριτικά με περιπολίες κλπ της αστυνομίας έξω από το σπίτι μου». 

 -Τι σημαίνει δημοσιογραφία για σένα; 

«Σημαίνει απόλυτη ελευθερία να γράφεις, να ερευνάς και να αποκαλύπτεις. Να ελέγχεις με αυστηρό τρόπο την εκάστοτε εξουσία και τα παρακλάδια της. Να αποκαλύπτεις την αλήθεια με το όποιο κόστος και με τα γραπτά σου να μην είσαι ποτέ αρεστός στους ανθρώπους του συστήματος. Είναι η μεγάλη μου ερωμένη που όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν με άφησε ποτέ χωρίς έντονες συγκινήσεις…» 

-Θυμάμαι την περίφημη ταινία για τη Ζαχάρω; Τελικά, η Ζαχάρω βρήκε... γυναίκες; 


«Η συγκεκριμένη ταινία, κατά την γνώμη μου, αποτελεί ντροπή για την Ζαχάρω και την Ηλεία αλλά και για όλους εκείνους που την διαφήμισαν, τους επώνυμους και τους ανώνυμους. Τα μηνύματα που περνάει, κάθε άλλο παρά με την διαφήμιση της Ηλείας έχουν να κάνουν. Οι κάτοικοι της Ζαχάρως και της Ηλείας, πάντως, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να βρουν νύφες … Υπάρχουν παντού στον νομό όμορφα κορίτσια έτοιμα να ανοίξουν σπιτικό…»

You May Also Like

2 comments

  1. βρέθηκε δημοσιογράφος-δημοσιογράφος!Αυτό το είδος και αν κινδυνεύει να χαθή, από τα είδη φυκιών που έχουν κατακλύσει όλα τα ΜΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκλονιστική η συνεντευξη...
    Για τους γνωρίζοντες σε βαθος τα αφηγούμενα περιστατικά του μαχητή δημοσιογραφου ειναι το πολλοστημοριο της δρασης του και κοινωνικης προσφοράς του!...
    Ο μικρο-Μπερλουσκονικός τοπικός Τυπος της Ηλειας, οφείλει να την αναδημοσιεύσει για να μπει στην "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" μηπως και εξιλεωθεί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το μήνυμα σας