Βιτόριο Αριγκόνι: Παραμένοντας άνθρωπος - Ένα ντοκιμαντέρ του Al Jazeera World

by - Απριλίου 18, 2016

Πολύ μακριά από τις δήθεν επαναστάσεις, υπάρχουν οι πραγματικές. Εκεί που οι αγώνες ποτίζονται με αίμα. Όπως αυτό του Βιτόριο Αριγκόνι.







Γράφει το Kubitu Kim

Ο Βιτόριο Αριγκόνι ήταν Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ειρηνιστής. Δολοφονήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας στις 15 Απριλίου του 2011. Έφτασε στη Γάζα στις 23 Αυγούστου του 2008 με την Οργάνωση Free Gaza Mozement. Πενήντα ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα από 18 χώρες του πλανήτη έσπασαν τον θαλάσσιο αποκλεισμό που μέχρι τότε μετρούσε περισσότερα από 40 χρόνια.

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera World. 


Η απαγωγή και ο θάνατος

Το βράδυ της 14ης Απριλίου 2011, βγαίνοντας από το γυμναστήριο της Γάζας όπου συνήθιζε να πηγαίνει, απήχθη από μια τρομοκρατική ομάδα που δήλωνε ότι επρόσκειτο στους σαλαφίτες τζιχαντιστές.


Σε ένα βίντεο που ανέβασαν αμέσως μετά στο YouTube, στο οποίο εμφανιζόταν ο Αριγκόνι δεμένος και με καλυμμένα τα μάτια, οι απαγωγείς κατηγορούσαν την Ιταλία ως ένα «άπιστο έθνος» και τον ακτιβιστή ότι είχε εισέλθει στη Γάζα «με σκοπό να διασπείρει τη διαφθορά». Έπειτα, εξέδωσαν ένα τελεσίγραφο, με το οποίο απειλούσαν ότι θα δολοφονούσαν τον Αριγκόνι μέχρι το απόγευμα της επόμενης ημέρας, ζητώντας ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του την αποφυλάκιση του ηγέτη τους, Χισάμ αλ-Σαεντνί, πιο γνωστού ως σεΐχη Αμπού αλ Ουαλίντ αλ Μακντίσι καθώς και κάποιων τζιχαντιστών μαχητών που κρατούνταν στις παλαιστινιακές φυλακές.

Την επόμενη μέρα, οι Ταξιαρχίες Ετζεντίν αλ-Κασάμ, κατά τη διάρκεια εφόδου που πραγματοποίησαν σε σπίτι στη Γάζα, εντόπισαν το άψυχο σώμα του Αριγκόνι. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς, ο θάνατος πρέπει να επήλθε κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 14 και 15 Απριλίου από στραγγαλισμό. Την παλαιστινιακή εκδοχή επιβεβαίωσε η νεκροψία που έγινε στη συνέχεια στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης.

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας