Το ξεχωριστό «μικρό λευκό κοχύλι» της Κατερίνας

by - Απριλίου 10, 2016


Η Κατερίνα ανήκει στην ομάδα των σπάνιων ανθρώπων που είναι ταγμένοι ν' αφήσουν ένα βαθύ αποτύπωμα αγώνα και αγάπης στο κόσμο. Κι αυτό φαίνεται.









Γράφει η Αγγελική Πλουμά*

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, στο καφέ «Ποιήματα κι Εγκλήματα» των Εκδόσεων Γαβριηλίδης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου, «Ένα μικρό λευκό κοχύλι» της Κατερίνας Χλωροκώστα. Δόθηκε μια μικρή αφορμή για ένα σύντομο χρονικό...

Κάποιοι άνθρωποι στη ζωή αυτή γεννιούνται με άστρο! Μπορεί να μη φανεί αμέσως, αλλά μοιάζουν για πολύ καιρό, σαν σπίθες μες στις οποίες «εκκολάπτεται» η μεγάλη πυρκαγιά. 

Μερικές φορές, για να λάμψει αυτό το αστέρι και να αναζωπυρωθεί η φωτιά του, χρειάζεται να περάσουν από μαύρα τούνελ που δεν θα μάθει κανείς, ποτέ. 
Τελικά, κι αν πάρουν τις αποφάσεις που τιμούν τη γενναιότητά τους, θα τα καταφέρουν και θα δείξουν στον κόσμο, ποιοι πραγματικά είναι. Η Κατερίνα είναι αναμφισβήτητα ένας από αυτούς τους ανθρώπους. 

Με την Κατερίνα γνωριστήκαμε πριν από 15 και βάλε χρόνια. Δουλεύαμε κι οι δυο με στόχο τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Από διαφορετικά πόστα και με διαφορετικά μέσα και εργαλεία αλλά με τον ίδιο ευρύτερο σκοπό: την ανάπτυξη και την εξέλιξή του. Εγώ με τον εργαζόμενο, εκείνη, στα πιο ζόρικα, με τον άνθρωπο που πάλευε ν' απεξαρτηθεί. «Αναγνωριστήκαμε» και κάναμε αμέσως «το τσακ» της επαφής που τη διατηρήσαμε κι όταν έφυγε, κλείνοντας το κύκλο της σ` αυτό το χώρο. 

Η Κατερίνα είναι ξεχωριστή, όχι γιατί γράφει ένα από τα πιο επιτυχημένα blogs, ούτε γιατί δημιούργησε αυτό που στη παρουσίαση του βιβλίου της, τόσο ζεστά, αυτοβιογραφικά και εγκάρδια ο χαρισματικός Βαγγέλης Προβιάς, περιέγραψε σαν σπαραχτική νουβέλα, «το μικρό λευκό κοχύλι»., ούτε γιατί είναι μια μαμά που ανάγει την εμπειρία ανατροφής των παιδιών της σε μάθημα ζωής για πολλούς… Η Κατερίνα είναι ξεχωριστή γιατί ανήκει στην ομάδα των σπάνιων ανθρώπων που είναι ταγμένοι ν' αφήσουν ένα βαθύ αποτύπωμα αγώνα και αγάπης στο κόσμο. Κι αυτό φαίνεται. 

Αρχίζει το τρέξιμο για να χάσει κιλά και γίνεται μαραθωνοδρόμος.

Δοκιμάζει ορειβασία σαν μέρος θεραπευτικής διαδικασίας κι ανεβαίνει συστηματικά στον Όλυμπο. 

Κρατάει ηλεκτρονικό ημερολόγιο και το κάνει ένα από τα πιο επιτυχημένα blogs.

Ξεκινάει ένα νέο εγχείρημα ως θεραπεύτρια (healer όπως θα λεγε κι εκείνη) και οι Κύκλοι Ζωής της γίνονται σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και δραστηριοποιείται και τόπος συναντήσεων με αξιοσημείωτους ανθρώπους απ` όλη την Ελλάδα.

Κυρίως όμως η Κατερίνα ξεχωρίζει γιατί έχει τη γλυκύτητα και το μεγαλείο των ανθρώπων που δεν έχουν την πλήρη συναίσθηση της ομορφιάς και του αποτυπώματος που λέγαμε κι αυτό τους κρατάει περίεργους και αυθεντικούς. 

Παρακολουθούσα την Κατερίνα στη παρουσίαση του βιβλίου της και τη καμάρωνα. Δίπλα μου καθόταν η μαμά της, μια ωραία, γοητευτική γυναίκα που η συγκίνηση και η αγάπη την είχαν κάνει να πάρει το αεροπλάνο και να ρθει από τη Γερμανία για να είναι παρούσα σε μια τόσο σημαντική στιγμή όσο η πρώτη παρουσίαση βιβλίου της κόρης της. Μια παρουσίαση γεμάτη συναίσθημα, εξομολογήσεις, παλμό, γέλιο, συγκίνηση. Οι άνθρωποι, γυναίκες, άντρες, πιτσιρίκια κατέθεταν την ευάλωτη πλευρά τους σαν ένδειξη τιμής στην συγγραφέα που πρώτη έδειξε το δρόμο, δείχνοντας τη δική της.

Κατερίνα μου, το μικρό λευκό κοχύλι σου, έχει αφήσει την ακτή, έχει μπει στη θάλασσα και ταξιδεύει…θα πάει μακριά…δεν στο εύχομαι…γιατί είμαι σίγουρη. Και είμαι σίγουρη, γιατί η μεγάλη, γαλάζια θάλασσα που το φιλοξενεί είσαι εσύ…κι έχεις πολλά πλάσματα που βυθού και του αφρού να αναδείξεις…
Έτσι όπως σε έβλεπα χθες να δημιουργείς ακόμα έναν Κύκλο Ζωής, έμοιαζες σαν το μεγάλο χρυσό αστερία που είτε μέσα στο νερό, είτε έξω δεν μπορεί παρά να αντανακλά παντού το φως. 
Μια έμφυτη συστολή, αλλά μπορεί και απόφαση, δεν μ' άφησαν να σου τα πω αυτά χθες οπότε στα 'γραψα.
Αγαπημένη μου μεγάλο και περιπετειώδες να είναι το ταξίδι σου και στην συγγραφή!

* Η Αγγελική Πλουμά είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ασχολείται κι είναι ταγμένη στην Ανάπτυξη του Δυναμικού Ατόμων και Οργανισμών. Εφαρμόζει κατ` αποκλειστικότητα στην Ελλάδα το πρόγραμμα ανάδειξης ταλέντων «ο Δρόμος της Πεταλούδας» και είναι συγγραφέας του σχετικού βιβλίου, «Ζωές που ξεχωρίζουν, ιστορίες που μεταμορφώνουν» (Φίλντισι, 2015) καθώς και της συλλογής διηγημάτων «Η Φωνή της Πεταλούδας». Έχει βραβευθεί σε πολλούς πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. 

You May Also Like

2 comments

  1. Με αποτελείωσες...Δεν έχω λόγια παρά ένα πελώριο ευχαριστώ... Σ'αγαπάω κι είμαι τυχερή που σε έχω! Αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτά ακριβώς αισθάνομαι κι εγώ, Κατερινιώ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το μήνυμα σας