Ο Πάνος Ιγνατίου αποκαλύπτει για τα Βαλκάνια: Σκόπια και Σερβία - Τι κρύβεται πίσω από το κλείσιμο των συνόρων;

by - Μαρτίου 04, 2016

Η σύγκρουση του μονοπολικού με τον πολύ - πολικό κόσμο άρχισε να δείχνει τα δόντια της και στα Βαλκάνια.






Ο Πάνος Ιγνατίου μεταδίδει από τη Μόσχα 











Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε η αντίδραση των Σέρβων κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και η δυσφορία εντάθηκε και στην ΠΓΔΜ. 

Οι γύρω χώρες μοιάζουν να «βράζουν» εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των διεθνικών διχονοιών.

Οι λαοί των δυο χωρών αντιδρούν για διαφορετικούς λόγους, αλλά συναντιούνται στην απόρριψη της ευρώ- ατλαντικής πολιτικής στο σύνολο της.

Για τους Σέρβους αποτελεί παγκόσμια ταπείνωση από τους υποτιθέμενους Δυτικούς εταίρους τους, η ενέργεια των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Βομβάρδισαν ένα ύποπτο κρησφύγετο της Daesh και σκότωσαν δυο Σέρβους διπλωμάτες που κρατούνταν ως όμηροι των Τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μ. Ζαχάροβα, οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί και γνώριζαν ότι βρίσκονταν εκεί οι Σέρβοι διπλωμάτες πριν από την βομβιστική -καταδρομική επιχείρηση του Πενταγώνου. 

Αυτή η ενέργεια κρίθηκε από τον Σέρβικο λαό ως πρόκληση και ταπείνωση.

Την ίδια στιγμή στην ΠΓΔΜ, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε., Peter Venhoutte ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες, μία εκ των οποίων εμφανίζει κάποιον άντρα έτοιμο να πυροβολήσει ένα γατάκι. Αυτό οι πολίτες της χώρας το έκριναν ως επιθετική ενέργεια που στρέφεται κατά της κυβέρνησης της χώρας τους. 

Οι Σέρβοι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και θυμούνται την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Έχουν πολύ πιο σοβαρούς λόγους να αντιδράσουν σε αυτές τις ταπεινωτικές ενέργειες - όπως τις χαρακτήρισαν - και στις 20 Φεβρουαρίου οργάνωσαν ογκώδη εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι με σύνθημα: Η Σερβία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.


Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ για ένταξη της στους δυο οργανισμούς, αλλά αυτό ακόμα είναι αδύνατον και εξαιτίας της άρνησης της Ελλάδας.

Με αφορμή την ενέργεια του διαπραγματευτή της Ε.Ε., άρπαξαν την ευκαιρία και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «ανέλαβε την ηθική ευθύνη να διακόψει κάθε επαφή με τον Peter Venhoutte που προκάλεσε το σκάνδαλο» .


Ταυτόχρονα, «έτριξαν τα δόντια» στο ΝΑΤΟ για να εκβιάσουν την ένταξή τους ή να προβάλουν την απαίτησή τους για αποστασιοποίηση από το ΝΑΤΟ και κλείνουν τα σύνορά τους στο προσφυγικό κύμα για να εκβιάσουν την Ε.Ε και να προκαλέσουν ασφυξία στην Ελλάδα. 

Μέχρι πρόσφατα, κατευθυνόμενα έξωθεν ΜΜΕ καθόριζαν το περιφερειακό Γεωπολιτικό παιχνίδι στα Βαλκάνια, αλλά ξαφνικά άρχισε η αφύπνιση και αντιδρούν όταν διαπιστώνουν ότι η Δύση δεν είναι αξιόπιστη να συνεργαστεί μαζί τους με ίσους όρους και σεβασμό, αλλά έχουν στόχο την Ανεξαρτησία τους και αντιδρούν στις «προσβολές».

Αν τα ασύμμετρα « Όπλα μαζικής μετανάστευσης», όπως το περιγράφει στο βιβλίο της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Kelly M. Greenthill στο Harvard Kennedy School, ήταν μια ανησυχητική προοπτική, σήμερα βρήκε ενεργό εφαρμογή και μετατρέπει τις χώρες με προπομπό την Ελλάδα σε μια τεράστια ανθρώπινη χωματερή κολασμένων! 

Έχουν συνειδητοποιήσει οι Ευρωπαίοι και οι Δυτικοί τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών τους τα τελευταία 20 χρόνια; 




Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος των εξελίξεων στα Βαλκάνια, πρέπει να εξοικειωθεί με τον κορυφαίο Γεωστρατηγικό ρόλο της περιοχής στον «Νέο Ψυχρό πόλεμο».

Οι ΗΠΑ σέρνουν τις χώρες στην ευρώ- ατλαντική επιβολή και δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας ότι τα Βαλκάνια μπορούν να αποτελέσουν κυρίαρχο χώρο.

Η Ουάσιγκτον οραματίζεται τα Βαλκάνια ως το πιο «βολικό» γεωγραφικό σημείο πρόσβασης για να συνδέσει τις οικονομίες της Γερμανίας και της Τουρκίας, των πρώην αφεντικών των Βαλκανίων.

Ρωσία και Κίνα έχουν εντελώς διαφορετικό όραμα και θεωρούν τα Βαλκάνια ως την «πίσω πόρτα» προς την Ευρώπη που θα αποτελέσει το πολύ- πολικό εφαλτήριο στην καρδία της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Ρωσία και Κίνα έχουν τα δικά τους έργα υποδομής και το ένα είναι η ανάσταση του αγωγού South Stream μέσω της Τουρκίας (ανεστάλη προσωρινά, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ρωσίας) ενώ το Πεκίνο έχει σχέδιο κατασκευής υψηλής ταχύτητας σιδηροδρομικής γραμμής από το λιμάνι του Πειραιά μέσω των Σκοπίων, το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη και στην Ευρώπη και να επεκτείνει τον Silk Road.


Συνολικά, αυτά τα έργα αναδεικνύουν τη βιωσιμότητα του Βαλκανικού διαδρόμου που θα μπορούσε να απελευθερώσει τα Βαλκάνια από τους συμπλέκτες των ΗΠΑ και να ανοίξει το δρόμο για πρόσβαση στον υπόλοιπο κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσει εναλλακτικό μέλλον για να μην παραμείνει μόνο Γερμανό- Τουρκική Εθνική οδός.

Έν μέσω αυτών των αντιδράσεων στις 24 Φεβρουαρίου, η Gazprom ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου αλληλοκατανόησης με την Ιταλική Edison SPA και την ΔΕΠΑ ΑΕ της Ελλάδας και αναφέρει ότι πρόκειται για το αρχικό σχέδιο South Stream που ανέστειλε η ρωσική εταιρεία μετά τα επεισόδια με την Τουρκία και προγραμματίζουν εκ νέου τη διέλευση του από τη Μαύρη θάλασσα.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για συνεργασία με τρίτες χώρες και αναλυτές εξηγούν ότι η έκφραση «Τρίτες χώρες», δείχνει την Βουλγαρία.

Δεν αποκλείεται η Βουλγαρία να έχει ήδη αλλάξει γνώμη, μετά τις αμερικάνικες πιέσεις και να βρίσκεται σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τη ρώσικη εταιρεία.

Παρόμοιο σχέδιο υπάρχει με βάση το σχέδιο ITGI Ποσειδών και πρόκειται για το διάδρομο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία, μέσω Ελλάδας, Τουρκίας και Αλβανίας, το οποίο θα αξιοποιήσει πλήρως, αναφέρει ο Διευθυντής της Gazprom, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τη διαδρομή και αν σχεδιάζουν χερσαίο διάδρομο από την ΠΓΔΜ τη Σερβία προς την Ευρώπη. 


Απομένει να ανακοινωθούν λεπτομέρειες της συμφωνίας και αν το έργο θα μετονομαστεί σε «Ποσειδών».

Οι ΗΠΑ είναι προφανώς εντελώς αντίθετες με το όραμα της Ρωσίας και της Κίνας για τα Βαλκάνια και προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες για να αποτρέψουν ατά τα σχέδια και να επιβάλουν το δικό τους Γεωπολιτικό παιχνίδι.



Η αποδοχή της συμφωνίας IPAP από τον πρόεδρο Τ. Νίκολτς και τον Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούσιτς που φέρνει τη χώρα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, προκάλεσε την αντίδραση των Σέρβων που με αφορμή την δολοφονία των δυο διπλωματών, βγήκαν στους δρόμους και ζητούσαν ακύρωση της συμφωνίας.

Άν δεν ικανοποιήσει η κυβέρνηση το αίτημα τους, θα βγουν ξανά στους δρόμους στις 27 Μαρτίου και επέλεξαν αυτή τη μέρα συμβολικά. 

Την ίδια ημέρα το 1941, οι Σέρβοι βγήκαν στους δρόμους και ανέτρεψαν τη συμφωνία συνεργασίας με την Ναζιστική Γερμανία που είχε νωρίτερα υπογραφεί.

Στην ΠΓΔΜ, Σλαβομακεδόνες θεωρούν τον Peter Vanhoutte προβοκάτορα και ότι υποκινούσε έγχρωμη εξέγερση στη χώρα και πιστεύουν ότι πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών συνομιλιών πολιτικών, αξιωματούχων και πολιτών το οποίο προηγήθηκε το περασμένο καλοκαίρι,  βρίσκονται οι ΗΠΑ που επιδίωκαν αποσταθεροποίηση στη χώρα.

Οι Σέρβοι, μέχρι τώρα, υπέφεραν από το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» - Ο θύτης επιβάλει στο θύμα του να τον αγαπά - όπως χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ρώσικου ΥΠΕΞ, το συνεχιζόμενο φλερτ με το ΝΑΤΟ,  αλλά τώρα φαίνονται αποφασισμένοι να το διακόψουν. Και γι' αυτό βγήκαν στους δρόμους.

Τα τελευταία γεγονότα κτύπησαν το «νεύρο» της συλλογικής συνείδησης του Σέρβικου λαού. 

Επιπλέον, φαίνεται ότι άρχισαν να κατανοούν τα πλεονεκτήματα από τη συνεργασία τους με τη Ρωσία και την Κίνα.

Όλοι αναμένουν την Άνοιξη τεράστια εισροή μεταναστών στα Βαλκάνια καθοδόν προς την Δυτική και Βόρεια Ευρώπη και αυτό θα συμπέσει με τις εκλογές στην Σερβία και στην ΠΓΔΜ. Οι δυο χώρες αρπάζουν τώρα την ευκαιρία με το αιτιολογικό ότι θα προκληθεί τεράστια αναστάτωση στον εύθραυστο κοινωνικό ιστό και ότι είναι ευάλωτες σε αποσταθεροποίηση εξαιτίας της μονοπωλιακής ίντριγκας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος τι θα ακολουθήσει, καθώς είναι πιθανόν να προκύψουν και «έγχρωμες επαναστάσεις» όπως τις είχαν στο παρελθόν οργανώσει σε άλλες χώρες οι ΗΠΑ.

Αλλά θα αποτελεί ένα στοίχημα πως όποια σενάρια και να εξελιχθούν, θα πρόκειται «να παίξουν μέσα στα χέρια της μονοπολικής στρατηγικής των ΗΠΑ για να διαταράξουν τα πολύ - πολικά έργα της Κίνας και της Ρωσίας στα Βαλκάνια».

You May Also Like

1 comments

Το μήνυμα σας