Συρία: Πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας μιλούν για Plan B!

by - Φεβρουαρίου 28, 2016

Ο Πάνος Ιγνατίου μεταδίδει από τη Μόσχα: Ρωσία και ΗΠΑ κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία με στόχο την σταδιακή εξομάλυνση στη χώρα.







Μεταδίδει ο Πάνος Ιγνατίου


Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ακολούθησε τα βήματα των μεγάλων δυνάμεων και ανακοίνωσε την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις αρχές Απριλίου. Την ίδια στιγμή όμως η Ρωσία έκανε ξεκάθαρο πως δεν θα σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές κατά των τρομοκρατικών ισλαμικών ομάδων στη Συρία γεγονός που αποδέχτηκαν και οι ΗΠΑ αλλά ο Τζον Κέρρυ ενώπιον της Γερουσίας έκανε λόγο για Plan B! 


Η συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ είναι μια πολύ καλή είδηση, τονίζουν οι αναλυτές, καθώς πρόκειται για διπλωματική νίκη των δυο χωρών που δείχνουν ότι είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε κάτι.

Προφανώς, «η συμφωνία θα δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη διαδικασία διαλόγου στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» σύμφωνα με τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το τέλος του δρόμου προς την Ειρήνη είναι ακόμα μακριά και η πολιτική ίντριγκα επαναφέρει τους βασικούς «παίχτες» γύρω από την συριακή κρίση να ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους, αλλά η Τουρκία με τις κατακλυσμικές δεσμεύσεις και ρητορική για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μοιάζει να τράβηξε την περόνη και έμεινε με την χειροβομβίδα στα χέρια, χωρίς να μπορεί να την ρίξει.

Το ίδιο ισχύει και για τη Σαουδική Αραβία και σε αυτές τις περιπτώσεις - συνήθως - το μίσος είναι τυφλό και δεν ξεχωρίζει τις αιτίες και τις συνέπειες.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ φαίνεται να έστειλαν κάποιο μήνυμα στην Τουρκία και η συμφωνία που εκπονήθηκε από τις δυο χώρες δείχνει ότι δεν θα βοηθήσουν την Τουρκία σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία αν στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.

Αυτό προκύπτει από δήλωση του πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ Jim Jatras που μίλησε στο RT: « Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι : Εσείς είστε μόνοι σας αν είστε αρκετά ηλίθιοι για να στείλετε τις δυνάμεις σας στη Συρία και να χτυπηθούν από τη Ρωσία. Μην περιμένετε από το ΝΑΤΟ να τρέξει να σας σώσει» 

Την περασμένη εβδομάδα ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ζαν Ασέλπορν δήλωσε στο Der Spiegel ότι:
«Το μπλoκ δεν θα μπορούσε να επιτρέψει στον εαυτό του να συρθεί σε μια κλιμάκωση με τη Ρωσία σε μια ένταση που προκύπτει από τις εντάσεις Τουρκίας και Μόσχας».

Είναι άγνωστο ακόμα πόσα μέλη του ΝΑΤΟ συμμερίζονται αυτή την άποψη, αλλά στο ίδιο περιοδικό μίλησε ανώνυμα και Γερμανός διπλωμάτης και είπε ότι: « Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να πληρώσει το τίμημα για ένα πόλεμο που ξεκινά η Τουρκία».

Ο Jim Jatras υπέδειξε ότι στην πραγματικότητα η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία με την προθυμία τους να επέμβουν στη Συρία για να σώσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις ακούσια, έφεραν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο ίδιος Αμερικανός διπλωμάτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν δεν επενέβαινε η Ρωσία θα ήταν απελπιστικά δύσκολο να υπάρξει ειρήνη στη χώρα και ο πόλεμος ήταν πολύ πιθανόν να εξαπλωθεί. Τώρα τονίζει υπάρχει ελπίδα.

Η απερίσκεπτη πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν «έχουν οδηγήσει την Τουρκία σε De facto εμπόλεμη κατάσταση ή ακήρυχτο πόλεμο και η νοτιοανατολικές περιοχές έχουν καταστραφεί από τον εμφύλιο με τους Κούρδους», τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Αντρέι Αρέσεφ του Ιδρύματος μελέτης των πολιτισμών.

«Τώρα ο Ερτογάν θερίζει ότι έσπειρε και η σύγκρουση αυτή μπορεί να επεκταθεί σε άλλες επαρχίες της Τουρκίας, λόγω της αυξανόμενης αναταραχής».


Η τουρκική ηγεσία προσέτρεξε - τονίζει ο αναλυτής - να φορτώσει την ευθύνη στους Κούρδους της Συρίας για την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, αλλά αυτοί αρνούνται επίμονα κάτι τέτοιο. Όμως, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που επωφελούνται από την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ακραίοι ισλαμιστές ή εθνικιστές που θέλουν τις μεταρρυθμίσεις και το ενισχυμένο προεδρικό σύστημα.



Οι Κούρδοι δεν είναι οι μόνοι που διαφωνούν με την πολιτική Ερντογάν και είναι ακόμα πιθανόν να πρόκειται για συνδεδεμένα μέλη του Daesh στην Τουρκία που διέπραξαν αυτή την τραγική επίθεση τονίζει.

Πιο έντονες είναι ακόμα οι εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Ο πρώην αξιωματούχος της CIA Graham E Fuller που μίλησε στο Reuters,  είπε ότι ο Ερτογάν πρέπει να συμβιβαστεί με την «σκληρή πραγματικότητα» ότι ο Άσαντ δεν θα φύγει σύντομα και υποστήριξε ότι η τα προσωπικά συμφέροντα του δεν είναι συνώνυμα με τα συμφέροντα της Τουρκίας. Πρότεινε, όπως η Τουρκία αλλάξει αμέσως πολιτική και να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ιράν τη Συρία τις ΗΠΑ τη Ρωσία την Κίνα την Ε.Ε και τους Kούρδους «για να αλλάξει αυτή η αξιοθρήνητη κατάσταση και να παραδεχθεί ότι η πολιτική της ο 'Ασαντ πρέπει να φύγει απέτυχε».

Εκτός αυτών, τονίζει πως πρέπει να σταματήσει την προσπάθεια να σύρει το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση με τη Ρωσία. « Η πραγματικότητα είναι ότι η είσοδος της Μόσχας στην εξίσωση της Συρίας έχει εξαλείψει τις επιλογές και την ελευθερία δράσης στην Άγκυρα και η Άγκυρα δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία διπλωματικά. Επιπλέον είτε μας αρέσει είτε όχι η Μόσχα είναι σωστά τοποθετημένη για να σφυρηλατήσουμε μαζί πολιτική διευθέτηση στη Συρία» υποστηρίζει ο G Fuller.

Όμως, ο πληθυσμός των Κούρδων στην περιοχή ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ψυχές και περισσότεροι από 15, ζουν στην Τουρκία και αυτό αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία.


Σύμφωνα με τον Martin Berger αναλυτή από τη Τσεχία: « Η Άγκυρα μπορεί να αποξενώσει τους κούρδους διεξάγοντας ένα ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της μειονότητας όμως η χώρα θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε εμφύλιο πόλεμο και αν δεν αλλάξει πολιτική η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τα σύνορα της».

Η ανοχή, όμως, απέναντι στο κουρδικό στοιχείο δεν βρίσκεται σε κανένα πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής του Ισλαμιστή Ερτογάν για τον οποίο ο Τσέχος αναλυτής αναφέρει ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα Ισλαμική- Οθωμανική Αυτοκρατορία και γι'  αυτό δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με ισλαμικές οργανώσεις ακόμα και με την περιβόητη Μουσουλμανική Αδελφότητα. 

«Βασική αρχή του είναι αυτό που έγραψε Τούρκος ποιητής: Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας. Οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας. Οι τρούλοι τα κράνη μας και οι πιστοί οι στρατιώτες μας» τονίζει ο αναλυτής.

Από την μεριά του ο Μπασάρ Άλ Άσαντ ο οποίος βρίσκεται στη θέση του εξαιτίας της εκστρατείας της Ρωσίας, δεν θα μπορούσε να επιβάλει όρους προκειμένου να αποδεχτεί τη συμφωνία έστω και αν είναι πεπεισμένος ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα συνεχίσουν την δράση τους όπως και η δήθεν μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση που έχει την πλήρη στήριξη της Τουρκίας και κάποιων δυτικών χωρών που στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέβαλαν στο θάνατο 500 χιλιάδων ανθρώπων στη Συρία.

Αμέσως μετά τη υπογραφή της Συμφωνίας και πριν στεγνώσει το μελάνι ο Τζον Κέρρυ ενώπιον της Γερουσίας έκανε λόγο για Plan B αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια όπως είπε - που σύμφωνα με τις ενδείξεις -  δεν αποκλείει την διαίρεση της Συρίας. 

Ο Τιμ Αντερσον διακεκριμένος συγγραφέας και λέκτορας πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που μίλησε σε ρώσικα ΜΜΕ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση για την ώρα να ξεκινήσουν ένα νέο πόλεμο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, άλλωστε, φεύγει και δεν θέλει να φορτώσει μια δηλητηριώδη κληρονομία στον επόμενο πρόεδρο και να αναλάβει αυτός την ευθύνη.


«Είναι γνωστό ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πριν από τέσσερα χρόνια, είχαν εκφράσει την απόφαση τους για διαίρεση της Συρίας με τη δημιουργία Χαλιφάτου στα ανατολικά της χώρας και αυτό αποδεικνύει ότι είναι αυτό που ήθελαν από την αρχή οι ΗΠΑ και θα συνεχίσουν μέσω των πληρεξουσίων τους τις επιθέσεις κατά του Άσαντ».


Πίσω από το σχέδιο διαίρεσης της Συρίας κρύβεται ο Jeffrey D Feltman από το 2008 όταν ήταν υφυπουργός εξωτερικών υποθέσεων Μέσης Ανατολής και συμφώνησε γι' αυτό με τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ που κάνουν λόγο για απόρρητο έγγραφο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα διαδραματίζει ρόλο στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής καθώς επιβλέπει τις διπλωματικές προσπάθειες του ΟΗΕ για την πρόληψη και μετριασμό των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως στη συνεχιζόμενη κρίση της Συρίας. Γι' αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα επιχειρήσουν πιθανόν να περιπλέξουν τα γεγονότα για να πιέσουν τη Μόσχα.

Πόσο, όμως, θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ αυτή την διπλής όψης μακιαβελική πολιτική παρωδία είναι ακόμα άγνωστο καθώς το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας,  προβλέπει ξεκάθαρα την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας.

Θα καταφέρει η Συρία με την βοήθεια της Ρωσίας να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέχουν οι ακραίοι ισλαμιστές και οι κλώνοι της Αλ Κάιντα με την βοήθεια των πλέον επίσημων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή; 

Αυτό ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά στη Συρία παντού κυριαρχεί ο θάνατος και η καταστροφή. 

Χύθηκε άφθονο αίμα και θα περάσουν πολλά χρόνια να ξαναγίνει η Συρία ενωμένο κράτος με τις θρησκευτικές εθνότητες και ομάδες να επουλώσουν τις πληγές και να συνυπάρξουν ειρηνικά.

Όμως το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Ίδρυμα Βαλτάι στη Μόσχα όπου πραγματοποιήθηκε διευρυμένος διάλογος για τη Συρία, οι εκπρόσωποι της Συρίας περιέγραψαν σε πολλούς τόνους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την διαίρεση της χώρας τους. 

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας