Ζωγράφοι σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ

by - Οκτωβρίου 21, 2015


Mια τοιχογραφία για το δωμάτιο του εγγονού της Μιχάλη, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2010, της έδωσε την έμπνευση. Κι ύστερα; 








Συνέντευξη στην Αιμιλία Πανταζή

«Με την αφορμή ενός project, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω πραγματικότητα την ιδέα μου και να δημιουργήσω την εθελοντική κίνηση «Ζωγράφοι σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ» για να δώσουμε χρώμα με τοιχογραφίες και πίνακες σε νοσοκομεία, ιδρύματα και γενικά σε χώρους όπου βρίσκονται παιδιά σε δύσκολες συνθήκες», εξηγεί η ζωγράφος Ειρήνη Κουρτζέλλη, ιδρυτικό μέλος της αξιόλογης εθελοντικής κίνησης. 

Στην αρχική τηλεφωνική επικοινωνία μας είπαμε αρκετά, και η τέχνη στην πράξη να δηλώνει την ελευθερία της. «Επιθυμούμε να δρούμε ελεύθερα. Να παίρνουμε τα πινέλα μας και να πηγαίνουμε όπου χρειάζεται. Να ζεσταίνουμε τις ψυχούλες μικρών παιδιών.» 

Η εθελοντική κίνηση «Ζωγράφοι σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ» μετρά 5 χρόνια προσφοράς. Συμμετέχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζωγράφοι, ή απλώς δημιουργικοί άνθρωποι με διάθεση προσφοράς, που αγαπάνε την τέχνη και τα παιδιά. «Όλοι μας υποκλινόμαστε στην αλήθεια και την αγνότητα των παιδιών. Η επαφή μαζί τους είναι το ωραιότερο "κομμάτι" της δράσης μας», λέει με απλότητα η Ειρήνη και οι δράσεις αυτών των δημιουργικών ανθρώπων, που σήμερα έχουν φτάσει περίπου στα 60 μέλη, μέσα από την απλότητα που τους δίνει η ανιδιοτέλεια, «ζωγραφίζουν» τα σημαντικά! 

Πίνακες που φιλοτεχνούνται και προορίζονται να προσφερθούν σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων κλπ., συμμετοχές σε μικρά δρώμενα ζωγραφικής με τα παιδιά, face painting, αφηγήσεις παραμυθιών, μουσική, θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με άλλους εθελοντές, τοιχογραφίες όπου έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και τα παιδιά, καθώς και bazaar που διοργανώνονται για οικονομική ενίσχυση και με πρωτοβουλία των ιδρυμάτων ή των φορέων καθώς και με απαράβατη αρχή των εθελοντών ζωγράφων να μην έχουν καμία σχέση με την οικονομική διαχείριση, αποτελούν την ουσιαστική βάση στήριξης της τέχνης τους που επικοινωνεί ίσως με όσους την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: τα «μη προνομιούχα» παιδιά. 

Μεταξύ των μελών διακρίνονται ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις.
«Έχουν δημιουργηθεί φιλίες και συνεργασίες, γιατί είναι άνθρωποι με δοτικότητα και σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Νέα παιδιά, συνήθως, που προτιμούν να "θυσιάσουν" το Σαββατοκύριακο τους για να έρθουν να συμμετάσχουν. Συμμετέχουν αγόγγυστα, γιατί ο εθελοντισμός θέλει συνέπεια και σταθερότητα, κατά τη γνώμη μου», υποστηρίζει η Ειρήνη. 

Ο Γιώργος, ο Γιάννης, η Μαρία, η Έφη και άλλα μέλη παλιά και καινούρια, όπως η Κωνσταντίνα και η Μάρω, φοιτήτριες και οι δυο και με εθελοντικές ανησυχίες, είναι μερικοί από αυτούς τους δοτικούς ανθρώπους που γνώρισα στην πρώτη τους φθινοπωρινή συνάντηση. Γεμάτοι ενέργεια, έτοιμοι να καταστρώσουν τα νέα τους σχέδια και συνειδητοποιημένοι, πως, έχουν πολύ… δουλειά. 

«Για όλο τον χρόνο έχουμε δουλειά! Μας καλούν από σχολεία , ιδρύματα, στέγες ανηλίκων. Επιλέγουμε που θα διατεθεί ο χρόνος μας. Υποβαθμισμένες ή παραμεθόριες περιοχές, όπως και χώροι που φιλοξενούν παιδιά είτε με ειδικές ανάγκες, είτε που νοσηλεύονται λόγω ασθενείας έχουν προτεραιότητα. Μακάρι να είχαμε περισσότερα χέρια και να ζωγραφίζαμε όλα τα σχολεία», λέει η Ειρήνη, ενώ η Βάσια Παπαδοπούλου, απόφοιτη  ιστορίας και θεωρίας τέχνης στην καλών τεχνών και με σπουδές εικονογράφησης εξηγεί τους λόγους που αφιερώνει τον χρόνο της στους Ζωγράφους σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ: «Η τυχαία γνωριμία μου με την ομάδα πριν από πέντε χρόνια περίπου, κατέληξε σε μία καθημερινή επιλογή η οποία πιστεύω θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα. Η προσφορά και η αγάπη που έχουμε για τα παιδιά, είναι τα εφόδια, που τα στηρίζουν και τα βοηθούν. Μετά το πέρας κάθε τοιχογραφίας, βλέποντας τα χαμόγελά τους η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη. Η ψυχολογία των παιδιών που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα (διαφορετικού τύπου το καθένα), είναι σημαντικό να βρίσκεται σε μια ισορροπία. Αυτό δε σημαίνει ότι δε τα βοηθάμε με τις εκθέσεις ζωγραφικής και σε πρακτικά ζητήματα ενισχύονάς τα οικονομικά. Αφιερώνοντας ακόμα και λίγο χρόνο στην ομάδα έχει ως αποτέλεσμα χαρούμενα παιδικά προσωπάκια, τα οποία είναι η ανταμοιβή μας και το κίνητρό μας για να συνεχίσουμε!».

Και ο Βασίλη Διαμαντής, απόφοιτος της ΑΣΚΤ, συμπληρώνει τη δική του ιστορία: «Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή μου όπου όλα κυλούσαν καλά, επαγγελματικά και προσωπικά, και ένοιωσα την ανάγκη να επιστρέψω "κάτι" έτσι ώστε να διατηρηθεί μια ισορροπία. Λόγω επαγγέλματος είμαι ευαισθητοποιημένος σε ότι αφορά τα παιδιά, οπότε μόλις έμαθα πως υπάρχουν οι "Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά" χωρίς δεύτερη σκέψη επικοινώνησα μαζί τους και ζήτησα να γίνω μέλος τους.»

Συνταξιούχος του Δημοσίου και με καταγωγή από τη Λέσβο είναι η Ειρήνη Κουρτζέλλη. Αρκετά περιστατικά και πρόσωπα έχουν χαραχτεί στη μνήμη της από την 5ετή επαφή της με τη δράση των ζωγράφων. Ένα από αυτά η Μαρίζ, στην Μονάδα Φιλοξενίας Ανηλίκων προσφύγων στην Αγιάσο Λέσβου. «Είχε γλυτώσει από ναυάγιο μαζί με τους γονείς της. Εκεί είχαμε πάει πίνακες, μάλιστα μια κυρία, καταγόμενη από την Ελλάδα μας έστειλε έναν από την Αγγλία. Σκέφτομαι… κάπου θα έχουν κατασταλάξει μετά από τόσα χρόνια κι ίσως οι πίνακες θα της θυμίζουν πως κάποιοι καλλιτέχνες κάποτε της έκαναν αυτό το δώρο... Δεν θα ξεχάσω με τι χαρά τους περιεργαζόταν, αλλά και τη χαρά των γονιών της. Η ανάμνηση τέτοιων στιγμών με κάνουν να χαμογελώ και να είμαι περήφανη για την εθελοντική μας κίνηση!» 


Παράλληλα η Ειρήνη ασχολείται και με τη κατασκευή ξύλινης κούκλας. Και γι' αυτές είναι περήφανη. 
«Ζωγραφίζω σε ξύλο κούκλες με τοπικές φορεσιές του τόπου μας. Μ΄ έχει εμπνεύσει όλος αυτός ο πλούτος και παράλληλα με τις εκθέσεις κάνω παρουσιάσεις σε σχολεία. Θέλω τα παιδιά να έρθουν σ΄επαφή με την παράδοση μας, γι΄αυτό μετά την παρουσίαση κάνουμε εικαστικό εργαστήρι. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση των παιδιών. Την άλλη βδομάδα έχω προγραμματίσει να κάνω παρουσίαση σ΄ ένα σχολείο της Αθήνας.» 

-Και τα μελλοντικά σχέδια των Ζωγράφων σε δράση Ειρήνη; 


«Η φιλοτέχνηση τοιχογραφιών στον καταυλισμό τσιγγάνων στην Αυλίζα και στον χώρο φιλοξενούμενων κοριτσιών στην Παιδόπολη "Αγία Βαρβάρα", στη Ν. Σμύρνη. Επίσης φιλοτέχνηση έργων τέχνης για την Παιδόπολη. Προτάσεις έχουμε αρκετές, άτομα χρειαζόμαστε για να συνεισφέρουν.» 

Ενδεικτικές δράσεις των εθελοντών Ζωγράφων.. 
Τοιχογραφίες: στέγη ανηλίκων Περισσού, στέγη ανηλίκων Πειραιά, ειδικό σχολείο Πεντέλης, ειδικό σχολείο Αγίου Δημητρίου, ειδικό σχολείο «ΑΡΓΩ», στον Πειραιά ίδρυμα Χατζηκώνστα, στο σχολείο της οδού Αδμήτου, στην Πλατεία Αττικής, σε συνεργασία με τους Atenistas.
Συμμετοχή: δημοπρασία έργων στο Σικάγο για ενίσχυση του συλλόγου «Το χαμόγελο του παιδιού», bazaar για τα παιδιά του συλλόγου ΠΙΣΤΗ. παιδικό νοσοκομείο Πάτρας, δράση που διοργάνωσαν οι Patrinistas. 
Διοργάνωση: έκθεση στο Παναιτώλιο Ν. Ιωνίας και διάθεση των έργων σε διάφορα ιδρύματα και στέγες ανηλίκων. χριστουγεννιάτικο bazaar για το Ζάννειο και το ίδρυμα Χατζηκώνστα που συνεχίστηκε στα πλοία της ΑΝΕΚ, για τη διάθεση όλων των έργων. 
Παράδοση ζωγραφικών έργων: στέγη ανηλίκων Περισσού, στέγη Ανηλίκων Πειραιά, Ζάννειο Ίδρυμα, «ΑΡΓΩ», ειδικό σχολείο στις Αχαρνές, μονάδα φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων στην Αγιάσο Μυτιλήνης. Γιορτή για τα πέντε χρόνια εθελοντικής προσφοράς στο «Μπαρουτάδικο» του Δήμου Αιγάλεω, Κυριακή 24 Μαΐου 2015. 

Περισσότερες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται…




You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας