Madhav Chavan, πολέμιος του αναλφαβητισμού

by - Μαΐου 02, 2015


«Ακριβώς όπως χρειάζεστε αέρα, ακριβώς όπως θα πρέπει να έχετε νερό, ακριβώς όπως θα πρέπει να έχετε τρόφιμα, θα πρέπει να έχετε και εκπαίδευση». Madhav Chavan.















Γράφει η Αιμιλία Πανταζή




Πρώην καθηγητής χημείας και ακτιβιστής εκπαιδευτικός, ο Madhav Chavan, γεννημένος το 1954 στην Maharastra, μια από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία, στηρίχθηκε σε καινοτόμες ιδέες για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού.

Βραβεύτηκε για το έτος 2012 με το βραβείο WISE για την εκπαίδευση και  έλαβε το χρηματικό έπαθλο των 500.000 δολαρίων του βραβείου που θεωρείται για τον κόσμο της εκπαίδευσης εφάμιλλο του Νόμπελ. Προτίμησε να μην κρατήσει ούτε ευρώ από τα χρήματα του βραβείου, αλλά να τα δωρίσει για τους σκοπούς της οργάνωσης  κατά του αναλφαβητισμού, Pratham.

Το γεγονός ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της Τέταρτης Ετήσιας Συνόδου Κορυφής της Παγκόσμιας Καινοτομίας για την εκπαίδευση στη Ντόχα, Κατάρ. Ανάμεσα σε 100 χώρες και 1200 πρωτοποριακές προτάσεις, που απαρτίζονταν από διαφορετικούς κοινωνικούς και επιχειρηματικούς χώρους, κατάφερε να ξεχωρίσει ο δημιουργικός Ινδός, χρησιμοποιώντας τους μικρότερους δυνατούς πόρους.


Πώς ξεκίνησαν όλα; Το 1989 παράλληλα με τη διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο της Βομβάης, ο Chavan άρχισε να ενδιαφέρεται συστηματικά για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των ενηλίκων στις φτωχογειτονιές της χώρας του, ως μέλος της Εθνικής Αποστολής Αναλφαβητισμού.
Αρκετά χρόνια αργότερα (1994)  ύστερα από πρωτοβουλία της UNICEF, συστάθηκε η  μη κερδοσκοπική οργάνωση της Ινδίας Pratham που εργάζεται για να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση στα  παιδιά των φτωχογειτονιών στην πόλη της Βομβάη, με επικεφαλής τον ίδιο τον Chavan.
Οι δράσεις της Pratham περιστρέφονται γύρω από τους σημαντικούς πυλώνες της Εκπαίδευσης, Επιστήμης,  Έρευνας και Ανάπτυξης.

O Chavan έχει εισαγάγει αρκετές μαζικής κλίμακας καινοτομίες, όπως η Ετήσια Έκθεση Εκπαίδευσης στο τομέα της αξιολόγησης όλης της Ινδίας και με στόχο την παροχή εκπαίδευσης σε μη προνομιούχους. Επίσης, άλλη μια αξιόλογη δράση που ονομάζεται «Read India» είναι  η συγκέντρωση χιλιάδων παιδιών στις φτωχογειτονιές της Ινδίας με στόχο να διδαχθούν ανάγνωση και γραφή.  Οι δάσκαλοι είναι εθελοντές, πολλοί από τους οποίους μόλις πριν λίγα χρόνια «αγωνίζονταν» και οι ίδιοι για να αποκτήσουν μια εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος της διοργάνωσης του Βραβείου WISE, Abdulla bin Ali Al-Thani δήλωσε: «Ο Madhav Chavan αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους. Συνδυάζει το πάθος ενός ανθρώπου που ενδιαφέρεται για τα κοινά με την υπομονή, τη μέθοδο και την ικανότητα του επιστήμονα. Η προσέγγισή του δείχνει ότι οι πιο σημαντικοί πόροι για την επιτυχή καινοτομία αποτελούν  το όραμα και η αποφασιστικότητα του να εφαρμοστούν νέοι μέθοδοι στην υπηρεσία ενός κοινού προβλήματος. Ο Madhav Chavan έφερε το φως στις ζωές πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων και τον συγχαίρω για το αξιοσημείωτο επίτευγμά του.»

























You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας