Turan Delimehmetoğlu: «Το πρόβλημα είναι μόνο στο μυαλό μας»

by - Μαρτίου 23, 2015



Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Gazi στην Άγκυρα, αποτελεί πρότυπο για τους φοιτητές του. Για πέντε χρόνια δίδασκε στη Γερμανία, δίχως κανείς να καταλάβει το γεγονός ότι είναι... τυφλός!



Γράφει ο Άγης Νικολάου


Τι θέλησε να αποδείξει ο Delimehmetoğlu με αυτήν του την πράξη; Ότι ένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης αν λάβει το σωστό είδος εκπαίδευσης, μπορεί να πετύχει πάρα πολλά πράγματα, όπως άλλωστε ένας άνθρωπος που η όραση του λειτουργεί κανονικά. 

Δηλαδή ο Turan προσπάθησε να αποδείξει το αυτονόητο σε μία κοινωνία που συνήθως για τα “αυτονόητα” ζητά αποδείξεις. 

Αυτές τις αποδείξεις θέλησε να δώσει ο Τούρκος καθηγητής με αρχή την Γερμανία όπου δίδασκε για πέντε χρόνια υπό “μυστικό” καθεστώς σε ότι αφορά το πρόβλημα όρασης του και ο οποίος πλέον επέστρεψε στην πατρίδα του καθώς διαπίστωσε το μεγάλο έλλειμμα στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης, της ειδικής αγωγής. 

«Σε μένα δεν επιτρεπόταν να έχω δύο μεταπτυχιακά διπλώματα σε ένα χρόνο. Κάθε φορά που έχεις να προτείνεις μια καινοτόμο ιδέα, αντιμετωπίζεις γραφειοκρατικά προβλήματα», εξηγεί ο Delimehmetoglou. 

Παρ' όλα αυτά, μπορεί ένας άνθρωπος να τα καταφέρει υπό αυτές τις συνθήκες; Μάλλον ναι, όπως απέδειξε ο ίδιος αλλά και πολλοί άλλοι που το έχουν αποδείξει πριν από αυτόν. 

«Το πρόβλημα είναι στο μυαλό μας», λέει ο ίδιος. Κι εγώ σκέφτομαι ότι όταν τα προβλήματα των άλλων, τα υιοθετούμε και πορευόμαστε με αυτά ωσάν να είναι δικά μας ή να τα αποδεχόμαστε, τότε ναι πράγματι το πρόβλημα «είναι στο μυαλό μας»

Ο Turan γεννήθηκε στη Γερμανία. Δίδαξε τούρκικη παράδοση, κουλτούρα, γλώσσα και Taekwondo. Αναγκάστηκε να κρύψει το πρόβλημα στα μάτια του.  Το γερμανικό δίκαιο απαγορεύει σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να εργάζονται ως προπονητές. Τα κατάφερε. 





Τώρα επέστρεψε στην Τουρκία κι έχει βάλει στοίχημα να κάνει το ταξίδι: Γερμανία-Τουρκία με ποδήλατο!

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας