Άμστερνταμ: Χριστούγεννα 2012

by - Δεκεμβρίου 06, 2013


Τι θα λέγατε να κάνουμε μια νοητική περιήγηση στο Άμστερνταμ, τώρα που το έχει επισκεφτεί ο Άγιος Βασίλης και ανταλλάσσονται τα χριστουγεννιάτικα δώρα; Αν νομίζετε ότι βιάζομαι, σας πληροφορώ πως κάνετε λάθος.







Γράφει η Κάτια Κατιμερτζή



Ελάτε, ίσα που προλαβαίνουμε! Θα σας πάω και στο μαγαζί που έχει πάντα Χριστούγεννα! 


Καταρχάς, να εξηγήσουμε ότι ο Άγιος Βασίλης των Ολλανδών, αλλά και όλων των χριστιανών, πλην των ορθοδόξων, είναι … ο Άγιος Νικόλαος

Από αυτόν πλάστηκε ο σημερινός Santa Claus του δυτικού κόσμου. Και να ξέρετε ότι στην περίπτωσή του οι Ολλανδοί κάνουν μια πολύ μεγάλη εξαίρεση, διότι σαν προτεστάντες δεν εορτάζουν την μνήμη των αγίων

Αυτός όμως ο άγιος, προστάτης των ναυτικών επισκέπτεται ελεύθερα το μεγαλύτερο λιμάνι της παλιάς θαλασσοκράτειρας κάθε χρόνο και γίνεται δεκτός με κάθε επισημότητα. 

Φτάνει μια Κυριακή στα μέσα Νοεμβρίου με ένα καράβι, που υποτίθεται ότι έρχεται από την Ισπανία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Άγιος αναπαύεται στον καθεδρικό ναό του στο Μπάρι της Ιταλίας, ισπανική κτήση κατά τον Μεσαίωνα. 

Σκεφτείτε το ποτάμι των παιδικών γραμμάτων που κατακλύζει τα ολλανδικά ταχυδρομεία κατά τα μέσα Οκτωβρίου με προορισμό τη Ισπανία! 





Κατεβαίνει λοιπόν ο Άγιος από το καράβι ντυμένος με την μακριά επισκοπική του ενδυμασία, την επισκοπική μίτρα στο κεφάλι και την ποιμαντορική ράβδο ανά χείρας. 









Μην νομίζετε όμως ότι έρχεται μόνος του. Τον συνοδεύουν οι υπηρέτες του, που είναι ντυμένοι με μεσαιωνικά ρούχα και έχουν βάψει το δέρμα τους μαύρο, καθώς υποτίθεται ότι είναι Μαυριτανοί. 

Ο αρχηγός κρατά το βιβλίο του Αγίου, όπου καταχωρούνται τα καλά ή κακά κατορθώματα κάθε παιδιού, και οι υπόλοιποι κουβαλούν σάκους με ζαχαρωτά και καραμέλες για να τα μοιράσουν. 
Ο Άγιος ανεβαίνει σε ένα άσπρο άλογο και μια εορταστική παρέλαση ξεκινά από το λιμάνι, μέσα από τους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία Leidseplein, όπου ο Δήμαρχος του Άμστερνταμ θα τον υποδεχτεί στο κτίριο του δημοτικού θεάτρου. 

Χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούν τον Άγιο στη διαδρομή ή περιμένουν να τον δουν να περνά. Νομίζω πως όσο διαρκεί η παρέλαση αυτή, ακόμη και οι μεγάλοι γίνονται παιδιά. 

Για τις τρεις επόμενες εβδομάδες έχει πολλή δουλειά να κάνει. Θα επισκεφτεί σχολεία, καταστήματα, ιδρύματα και υπηρεσίες. Θα στείλει τους πιστούς του υπηρέτες να μοιράσουν γλυκά και μικροδωράκια από τη μια άκρη της πόλης ως την άλλη. Αυτοί,να ξέρετε, είναι πολύ παιχνιδιάρηδες. Κρέμονται με σκοινιά στις προσόψεις κτιρίων και σπιτιών, χώνονται παντού και σκορπούν χαρά σε μικρούς και μεγάλους. 

Ο καλός μας Άγιος ούτε τα βράδια δεν βρίσκει ησυχία. Τότε είναι, μάλιστα που κάνει την πιο σημαντική δουλειά. Πετά, λένε, αόρατος με το άλογο του πάνω από τα σπίτια των μικρών παιδιών και στέλνει τους ακολούθους του να σκαρφαλώσουν σε καμινάδες, να κρυφακούσουν σε πόρτες και να του πουν ποιο παιδάκι είναι υπάκουο και ποιο σκανταλιάρικο. 

Όλα τα μυστικά ξετρυπώνονται και καταγράφονται στο βιβλίο του Αγίου. 


Οι μικροί Ολλανδοί αφήνουν στα παπούτσια τους ζαχαρωτά και καρότα για το άλογο του Αγίου, που κουράζεται να διασχίζει τους αιθέρες κάθε βράδυ. Όπως καταλαβαίνετε η πόλη ζει για τρεις εβδομάδες ένα πανηγύρι, που κρατά ως τις 5 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής του Αγίου ΝικολάουΤότε γίνεται και η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων. 

Κάθε δώρο συνοδεύεται από ένα μικρό ποιηματάκι, που περιγράφει τον χαρακτήρα και τις καλές πράξεις αυτού που παίρνει το δώρο. Την επόμενη μέρα ο κουρασμένος μα ευχαριστημένος Άγιος Νικόλαος αναχωρεί για την Ισπανία, για να προετοιμάσει την επόμενη επίσκεψή του. Αφήνει όμως πίσω του την ευλογία του, που θα σκορπίσει σε όλη την πόλη μια μαγεία, που θα κρατήσει ως τα Χριστούγεννα. 


Ειδικά στην πόλη του Άμστερνταμ, όμως, υπάρχει ένα μέρος που έχει αυτή τη μαγεία όλο το χρόνο. Βρίσκεται δίπλα στο κανάλι του ποταμού Σίγκελ, απέναντι από τη φημισμένη σε όλο τον κόσμο πλωτή αγορά λουλουδιών. Είναι ένα μαγαζί με χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά αντικείμενα. Ονομάζεται Christmas Palace και δίπλα στον ξύλινο Άγιο Βασίλη- Νικόλαο, που βρίσκεται στην είσοδό του, ο ιδιοκτήτης έχει πάντα έναν μαυροπίνακα, που μετρά τις μέρες που απομένουν ως τα Χριστούγεννα (ναι, μόλις μάθατε από πού έκλεψε την ιδέα το γνωστό πολυκατάστημα παιχνιδιών!). Είναι ανοιχτό από το πρωί ως τις έξι το απόγευμα, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, 365 μέρες το χρόνο. Ακόμη και τις ώρες που είναι κλειστό, ένας γκράφιτι Άγιος Βασίλης στα ρολά του κλείνει το μάτι πονηρά στο παιδί που έχετε μέσα σας.

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας