Αντίο, μονάκριβό μου δάχτυλο!

by - Οκτωβρίου 24, 2013


Συνήθως εκφωνούμε επικήδειους σε ανθρώπους, αλλά σε δάχτυλο;





Γράφει η Κική Τσακίρη*


Ας τα πάρω τα πράγματα με τη σειρά. Όταν τραχειοτομήθηκα πριν τρία χρόνια, -πως περάσαν άραγε τόσο γρήγορα- άρχισε λόγω ακινησίας να φεύγει με ρυθμούς χελώνας η κίνηση από χέρια και ποδιά. Ξυπνούσα κι ανακάλυπτα πως δεν μπορούσα να κρατήσω ένα κουτάλι, μετά από μήνες, τον ειδικό στυλό ενός πίνακα γράψε σβήσε που χρησιμοποιούν τα νηπιαγωγάκια.

Αυτός ο πίνακας ήταν επτά χρόνια το μοναδικό εργαλείο επικοινωνίας μου. Το πιο σημαντικό αξεσουάρ στην τσάντα. Παλιά ήταν ένα κραγιόν κι ένα ημερολόγιο που σημείωνα ανελλιπώς τι είχα να κάνω, από τις εκθέσεις που έπρεπε να γράψω μέχρι τις ξυλομπογιές για τα παιδιά.

Να μην τα πολυλογώ, εδώ και δυο χρόνια είχα σύντροφο αχώριστο το δείκτη του δεξιού χεριού. Το πιο πολύτιμο εργαλείο μετά από τα μάτια. Με βοηθούσε να κάνω αριστερό κλικ...

Κλικ να διαβάζω μηνύματα.
Κλικ να γράφω.
Κλικ να διαλέγω τραγούδια.
Κλικ για να βλέπω ταινίες.
Κλικ να στέλνω sms.
Κλικ να πατώ το κουδούνι στο καροτσάκι για να τραβήξω την προσοχή της νοσοκόμας.

Εδώ και μια βδομάδα έπνεε τα λοίσθια. Παρακολουθούσα νύχτα - μέρα τους τελευταίους σπασμούς...

Αντίο μονάκριβό μου δάχτυλο. Αδικία, άφησες όλη τη δουλειά στα μάτια. Ίσως μια μέρα Θεού θέλοντος και ιατρικής εξελισσόμενης, να αναστηθείς. Ευχαριστώ πάντως για την ζωτική βοήθεια που μου πρόσφερες μέχρι πρότινος.

*Η Κική Τσακίρη ζει στην Αρχίπολη της Ρόδου. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Πάσχει από την ανίατη ασθένεια της Πλάγιας Μυοατροφικής Σκλήρυνσης (σ.σ. Νόσος του Κινητικού Νευρώνα. Ο θάνατος των κινητικών νευρώνων που έχει υποστεί, καθιστά αδύνατο για τον εγκέφαλο της να ελέγξει τους μύες ή να στείλει μηνύματα. Επικοινωνεί πλέον μόνο με τα μάτια.
Χάρη στο ειδικής τεχνολογίας μηχάνημα Eyewriter που παρακολουθεί την κίνηση του ματιού σε ένα ψηφιακό πληκτρολόγιο, έχει τη δυνατότητα να γράφει και να επικοινωνεί μέσω υπολογιστή ο οποίος μετατρέπει τον γραπτό λόγο σε ομιλία.

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας