Ορφανά στη Ρωσία

by - Απριλίου 09, 2013


Πόσα ακόμα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια θα παιχτούν στην πλάτη των ορφανών παιδιών στη Ρωσία;

Γράφει η Αιμιλία Πανταζή


Ο τρίχρονος  Μαξίμ Κουζμίν (μετέπειτα Μαξ Σέιτο) από τη Ρωσία, υιοθετημένος πέρσι από τον Άλαν και τη Λάουρα Σέιτο, οι οποίοι ζουν στο Τέξας, εξέπνευσε στις 21 Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ύστερα από ανώτατου επιπέδου έρευνας πως το παιδί είχε βασανιστεί με «ισχυρά χτυπήματα», ενώ του είχαν παρασχεθεί από τους θετούς γονείς του «αντιψυχωτικά φάρμακα που ενδείκνυνται σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας».

Και δυστυχώς δεν είναι το μόνο περιστατικό. Μια ακολουθία παρόμοιων γεγονότων στις ΗΠΑ καθώς και η κατηγορία της Αμερικής προς τη ρωσική κυβέρνηση για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση από πλευράς του Κρεμλίνου να κινηθεί αποτελεσματικά προς την απαγόρευση όλων των υιοθεσιών ορφανών σε Αμερικανούς πολίτες. Ακολούθησαν αντιδράσεις ακόμη και από το εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης. Ο ανταποκριτής του Εuronews στη ρωσική πρωτεύουσα μίλησε για το θέμα με τον υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Αν σταματήσουμε τις υιοθεσίες αυτό το γεγονός θα έχει αντίκτυπο στη συμφωνία που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο τα ορφανά παιδιά της χώρας μας δεν θα μπορούν να έχουν ξένους θετούς γονείς. Για αυτό και μόνο τον λόγο είμαι αντίθετος,» τόνισε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά του Κρεμλίνου από το 1993 έως το 2008, 84.961 παιδιά απέκτησαν θετούς γονείς τρίτων χωρών ενώ από αυτούς περίπου 60.000 ήταν Αμερικανοί.

Και τα ορφανά παιδιά στη Ρωσία συνεχίζουν να υπόκεινται σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Οι έρευνες οδηγούνται αυτή την φορά στους χώρους των ορφανοτροφείων της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής για την περίοδο 2008-'09 έχουν καταγραφεί περίπου είκοσι κρούσματα που προκαλούν τουλάχιστον ντροπή.

Μετά από ανακοίνωση των υπευθύνων που διεξήγαγαν έρευνα, η διευθύντρια σε ορφανοτροφείο στο Βόλγκογκραντ φέρεται να ακολουθούσε δικούς της παιδαγωγικούς τρόπους συμμόρφωσης των άτακτων. Παιδιά που είτε είχαν εγκαταλειφθεί για διάφορους λόγους από τους γονείς τους (υπήρξαν και μερικοί γιατροί που παρότρυναν γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες να τα εμπιστευτούν σε ορφανοτροφεία για να υπάρξει καλύτερη μέριμνα), είτε εκείνοι δεν βρίσκονταν στη ζωή, δεν ήταν λίγες οι φορές που οδηγούνταν σε ψυχιατρικές κλινικές όπου τους χορηγούνταν ψυχότροπα φάρμακα. Κάποιο από αυτά παρουσίασε σπασμούς, παραισθήσεις και παραλήρημα μετά από τη δόση προς «συμμόρφωσή του».

Σε μοναστήρι κοντά στην Μόσχα, πέντε νεαρά κορίτσια κατηγόρησαν τις δασκάλες τους για κακομεταχείριση, αλλά εκεί η υπόθεση δεν ερευνήθηκε περαιτέρω από τους αρμόδιους φορείς.

Οργανώσεις κυβερνητικές και μη ζητούν να οριστούν τα αναγκαία θεσμικά πλαίσια υλοποίησης σχεδίου ούτω σώστε να υπάρξει μείωση των παιδιών που αναγκάζονται να ζουν σε ιδρύματα, με στόχο να υιοθετηθούν ή να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες. Γι' αυτό το λόγο, αυξήθηκαν οι κρατικές επιδοτήσεις των ανάδοχων οικογενειών. Στην Αγία Πετρούπολη ισούται με το μισό ενός μέσου μηνιαίου μισθού για κάθε παιδί.

Ποιος είναι όμως ο παράγοντας εκείνος που δεν επιτρέπει την ύπαρξη ελπίδας για μια καλύτερη ζωή;

Οι κρατικές επιχορηγήσεις των ιδρυμάτων που ανέρχονται σε περισσότερα από 41.000 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί.
Αν και η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε ένα πρόγραμμα μετακίνησης δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τα ιδρύματα προς ενδιαφερόμενες οικογένειες, οι οποίες θα μπορούσαν να τους προσφέρουν μια πιο ανθρώπινη διαβίωση, εκπρόσωποι των ιδρυμάτων αντιδρούν σθεναρά, αφού κατά πρώτον, επωφελούνται από τον κρατικό κορβανά και κατά δεύτερον, με αυτή τους την «φιλοξενία παιδιών» συνεχίζουν να διατηρούν αλώβητες τις θέσεις εργασίας τους.

Πόσες παιδικές ψυχές βρίσκονται σε ρωσικά ιδρύματα;

Ειδικοί επιστήμονες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Από τη πλευρά του κράτους γίνεται λόγος για 118.000 παιδιά, ενώ από την άλλη μεριά εκτιμάται ότι υπάρχουν ως και 300.000 παιδιά στα ρωσικά ορφανοτροφεία στα οποία παρέχονται μηδαμινή εκπαίδευση έως καθόλου, και φυσικά ανύπαρκτα ερεθίσματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.
Ιδίως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στα ρωσικά ορφανοτροφεία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.



You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας