Δημήτρης Χορν: Σ΄ ένα Πάρτι στην Οδό Ονείρων

by - Μαρτίου 09, 2016


Ο κορυφαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1921 στην Αθήνα....








Πατέρας του ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικού).  Από τότε, ή ίσως, από την ώρα που γεννήθηκε να 'ταν μες στο φως. Σαν αληθινός ηθοποιός...



Πρωτοεμφανίστηκε στην οπερέτα του Στράους «Η Νυχτερίδα» (1940). Ακολούθησαν σπουδαίες παραστάσεις που «έχτισαν» τη σπουδαία καριέρα του ταλαντούχου ηθοποιού. Στο «Θέατρο Ρεξ» της Μαρίκας Κοτοπούλη, πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις: «Ο πρωτευουσιάνος», «Αλάτι και πιπέρι», «Η κυρία με τις καμέλιες» κ.ά. 

Την περίοδο 1943 - 1944 συμμετείχε στο θίασο της Κατερίνας, με την οποία συμπρωταγωνίστησε στο «Σύζυγοι με δοκιμή», ενώ το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο μαζί με τη Μαίρη Αρώνη. Σημαντικές συνεργασίες του υπήρξαν με τον θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου, ενώ για κάποια χρόνια  επέστρεψε στο «Βασιλικό Θέατρο». 

Έλειψε στο εξωτερικό για δύο χρόνια. Στην επιστροφή του στην Ελλάδα γνωρίζεται το 1953 με τη φοιτήτρια δραματικής σχολής,  Έλλη Λαμπέτη. Η αντιπάθεια μεταξύ τους έντονη. Ο μετέπειτα έρωτάς τους παράφορος. Συγκροτούν δικό τους θίασο, μαζί με τον Γιώργο Παππά. «Ο βροχοποιός», «Νυφικό Κρεβάτι» και «Το παιχνίδι της Μοναξιάς» τα έργα που ανέβασαν. Μετά από έξι χρόνια το ζευγάρι χωρίζει. Για πολλά χρόνια δεν μιλούσαν.

Η «Ηχώ και ο Νάρκισσος» δεν έπαιξαν ποτέ ξανά μαζί...




Ο Δημήτρης Χορν μπορεί να πρωταγωνίστησε μόνο σε 10 ταινίες, όμως η ερμηνεία του ανεπανάληπτη. «Κάλπικη λίρα» (1954), «Μια ζωή την έχουμε» (1955), «Το κορίτσι με τα μαύρα» (1956).

 Η ραδιοφωνική του εκπομπή με τίτλο: «Ο Ταχυδρόμος Έφτασε» όπου με τη χαρακτηριστική φωνή του διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ραδιοφώνου. Αρκετές μαγνητοφωνήσεις θεατρικών έργων άφησε πίσω του....



Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 -1975, ενώ το 1980 ίδρυσε με τη σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν.


Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου του 1998 ύστερα από πολύμηνη ασθένεια. Στην μνήμη του έχει καθιερωθεί στην μνήμη του το Βραβείο Χορν.

Γοητευτικός, ευγενικός, με μια λεπτή αίσθηση ειρωνείας στην ομιλία του κάποιες φορές καθώς και με μια βαθιά εύθραυστη ερμηνεία πλάι στην έμφυτη φινέτσα του, τον ανέδειξαν ως τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό Δημήτρη Χορν.

Ποιος το ξέρει, εάν έζησε αυτό που ήθελε να ζήσει; 



Ποιος το ξέρει, εάν ίσως σ' ένα πάρτι αιώνιο να κατοικεί; Ένα Πάρτι στην Οδό Ονείρων... 






 Πηγές:
sansimera.gr
mixanitouxronou.gr

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας